Спецслужбам під силу гарантувати безпеку на Донбасі під час виборів – Маломуж

На територіях Донецької та Луганської областей, де тривають бойові дії, не потрібно проводити вибори, однак це не стосується звільнених міст та сіл.

Екс-голова зовнішньої розвідки України Микола Маломуж розповів «Слову і Ділу», що питання проведення виборів більше політичне, аніж безпекове.

Маломуж запевняє, що спецслужби мають достатньо ресурсу, аби гарантувати безпеку і під час виборчої кампанії, і безпосередньо самого процесу волевиявлення на Донбасі. «Питання безпеки надважливе, але там немає надзвичайних небезпечних факторів, які б могли зірвати вибори. СБУ, МВС, Нацгвардія та Збройні сили можуть забезпечити спокійне проведення виборів», – зазначив Маломуж.

Разом з тим, на його переконання, доцільно проводити вибори на Донбасі, лише коли мова йде про населені пункти, що знаходяться під контролем України: «Звісно, на тій території, яку контролюють бойовики, не потрібно проводити вибори».

А от на звільнених територіях, наполягає генерал, не лише потрібно, а й необхідно забезпечити виборчий процес. Коментуючи звернення Луганського та Донецького губернаторів до ЦВК про те, щоб не проводити вибори у 174 радах, Маломуж передбачає – якщо не організувати вибори у цих населених пунктах, це може нести більшу небезпеку, ніж ризик їх проведення.

Маломуж прогнозує, що якщо волевиявлення все ж відбудеться, переможуть проросійські сили, і саме на це робить ставку Російська Федерація.

Аби питання так не стояло, ВО «Свобода» наполягає: варто просто не допустити ці сили до перегонів. Зокрема, народний депутат Андрій Іллєнко розповів «Слову і Ділу», що вважає неправильним забороняти вибори на Донбасі, однак учасників гонки потрібно ретельно відібрати.

«Просепаратистські сили не потрібно допускати до виборів в принципі. Тобто антиукраїнські партії мають бути в Україні просто заборонені та розпущені, і тоді – немає проблем, проводяться вибори, і не потрібно боятися, що через вибори сепаратисти зможуть отримати місцеву владу», – каже Іллєнко.

Відбудеться волевиявлення на Донбасі чи ні – тепер має вирішити Верховна Рада. ЦВК обіцяє вже наступного тижня подати на розгляд депутатів офіційне рішення щодо звернення луганського та донецького губернаторів.

Нагадаємо, 20 серпня очільник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука та глава Донецької ВЦА Павло Жебрівський звернулись до ЦВК з проханням визначити, що місцеві вибори в 47 і 127 рад областей відповідно не можуть відбутись з міркувань безпеки.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО