Демчишин: Міненерго потрібен мільярд, щоб зробити державні шахти беззбитковими

Міністр енергетики України Володимир Демчишин вважає, що за умови достатнього фінансування усі перспективні державні вугільні шахти можна вивести на беззбитковий рівень протягом півроку.

Про це він розповів у інтерв'ю «Радіо Свобода», інформує «Слово і Діло».

За словами міністра, відомство розробило програму, відповідно до якої було визначено 24 перспективних державних вугільних шахти (з тих, що перебувають на контрольованій урядом території), рівень видобування вугілля на яких можна було б вивести на самоокупність протягом 3-6 місяців. Однак Кабінет міністрів пропозицію так і не підтримав, а в Міненерго коштів на це бракує.

«Ми розробили таку програму, я презентував її на Кабміні. На жаль, вона на даний момент не була підтримана. Я заручився підтримкою аудиторів, які, я сподіваюся, допоможуть мені все-таки переконати і Кабмін в тому, що таку програму потрібно реалізовувати. Програма досить проста, зводиться вона до наступного: ми ідентифікували перспективні шахти, їх 24 з 35, і 11 шахт неперспективних, які потрібно закривати... У перспективні шахти потрібно вкладати кошти. Ми на даний момент бачимо можливість збільшити обсяг видобутку до такого рівня, який би дав можливість зробити ці шахти самоокупними. На це потрібно мільярд гривень», – пояснив Демчишин.

Як зазначив міністр, усі кошти, які відомство отримує на фінансування галузі, «з'їдає» заробітна плата шахтарів. «Але його немає! Чому? Тому що будь-які кошти, які я вигризаю, я віддаю на зарплату, тому що у мене постійно накопичується заборгованість із зарплати. Це як опалювати будинок одним поліном кожну годину», – констатував очільник Міненерго.

Між тим, як з'ясувало 3 серпня «Слово і Діло», Міністерство енергетики так і не погасило у повному обсязі заборгованість по заробтній платі перед працівниками вуглевидобувної галузі – попри обіцянку Демчишина.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО