Цієї зими Україну чекають нові відключення електроенергії – фахівець

Цієї зими українському уряду доведеться обирати між продовженням практики відключень електроенергії та закупівлею електрики в Росії, оскільки своїх запасів енергоносіїв в Україні недостатньо.

Про це в ефірі телеканалу NewsOne розповів фахівець з енергетичних програм Центру Разумкова Сергій Дяченко в ході спільного зі «Словом і Ділом» інформаційного марафону «Брудне вугілля».

«Ця зима буде ще важча, ніж попередня... Або доведеться робити дуже непопулярні кроки, пов'язані із закупкою електроенергії в Росії», – констатував Дяченко.

До такої ситуації, на думку спеціаліста, призвела у тому числі й політика Міненерго щодо накопичення енергоносіїв.

Крім того, черговим ударом для пересічних користувачів стане ціна енергоносіїв, яка знову зросте, упевнений він.

«Тарифи на електроенергію виростуть, ми покриваємо зараз до третини собівартості. Щоб покривати нормально, треба 1,5-2 грн (за кіловатт-годину – ред.) тарифа мати. 70-75% собівартості електроенергії – це вартість палива. Вугілля подорожчало, його стало менше. Для промисловості ми вже маємо ринкову ціну. А для населення буде тариф зростати і я не знаю, що робити людям, які мають приватні системи опалення», – заявив експерт.

Відомо, що, за планами уряду, в рамках поетапного підвищення ціни на комунальні послуги вже з вересня 2015 року тариф на електроенергію для населення становитиме від 45,6 коп./кВт-год. до 1,48 грн/кВт-год. залежно від обсягів споживання та умов проживання. Зараз же ці межі становлять від 36,6 коп./кВт-год. до 1,41 грн/кВт-год. У 2017 році, згідно з тим-таки планом уряду, мінімальний тариф на електроенергію становитиме 90 коп./кВт-год.

Нагадаємо, 29 липня на телеканалі NewsOne і порталі «Слово і Діло» проводиться спільний інформаційний марафон «Брудне вугілля», присвячений питанню розвитку вугільної сфери України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО