Президент бореться з «кришуванням» видобутку бурштину, а Мінекології служить приватним інтересам (документ)

Органи прокуратури і правоохоронці Волинської, Житомирської та Рівненської областей вжили недостатньо заходів щодо запобігання та виявлення злочинів, пов'язаних з незаконним видобутком і продажем бурштину.

Такого висновку дійшли силовики під час наради керівників силових структур та правоохоронних органів прикордонних областей Західної України.

Тим часом, як повідомила «Слову і Ділу» голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, обезголовлене Міністерство екології та природних ресурсів України продовжує виділяти приватним компаніям погодження на користування надрами для розробки бурштину (документ додається).

За її словами, документ 2 липня підписала заступник міністра - керівник апарату міністерства Світлана Коломієць. Саме в цей день Петро Порошенко жорстко висловився на тему видобутку бурштину. І дав силовикам два дні на те, щоб припинити «кришування».

«Як таке можливо? Чиновниця одним розчерком пера дає погодження на величезну ділянку: близько п'ятдесяти тисяч гектарів! Громадськість обурена», - констатує Тимочко. На думку глави ВЕЛ, безсумнівним в цій історії є приватний інтерес, а в Міністерстві після відходу непрофесійного міністра керують його партнери, які представляють інтереси бізнес-кланів.

Відзначимо, в Україні - найбільші в Європі поклади бурштину - дорогоцінного каменю, який має величезну цінність як прикраса та як лікувальний засіб. Видобуток цього каменю завдає непоправної шкоди природі, зокрема лісам.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО