Екологи вважають квотний принцип формування Кабміну злочинним і ганебним – Тимочко

Читать на русском
Екологи чекають першого справді фахового міністра на посаді керівника Мінекології, оскільки квотний принцип призначень у цьому відомстві себе не виправдав.

Громадські екологічні організації вважають квотний принцип формування Кабінету міністрів ганебним і злочинним.

Про це заявила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, в ефірі телеканалу «NewsOne», пише «Слово і Діло».

Експерти засуджують і не визнають такий метод призначень. «Коли згідно законодавства парламент затверджує кандидата і має бути рекомендація політичної структури – це нормально. Річ у тім, кого пропонує політична партія», – заявила еколог, коментуючи ситуацію з майбутнім призначенням нового міністра екології.

Як повідомляє Тимочко, в коаліційній угоді написано недостатньо докладно про екологічний сектор через те, що серед депутатів не було необхідної кількості кваліфікованих фахівців. «Міністр Шевченко взагалі цю (екологічну – Ред.) тему не знав, і що виявилося: в нас перший раз за всі роки незалежності цей уряд в програмі не відобразив взагалі питання екологічної політики. І саме тому ми вимагали відставки непрофесійних міністрів, і, слава Богу, ми цього домоглися, і друге: вимагаємо призначення людини за професійною ознакою, як того вимагає закон України. Ми просто вимагаємо: за формальними ознаками відберіть людей! Якщо у вас 5 партій в парламенті, невже серед них немає спеціалістів? Хай вони між собою конкурують», – запропонувала експерт.

Не підтримує квотний метод і один з претендентів на посаду керівника екологічного Міністерства Володимир Бучко. На його думку, квотний принцип не виправдовує себе.

«Я працюю в системі вже майже 9 років, і останні квотні призначення говорять самі за себе, оскільки у сфері екології ми не бачили реформ взагалі, а зазначена галузь потребує реформування та інтеграції в європейський простір. Саме імплементація директив про це свідчить, і жодного кроку в цьому напрямку зроблено не було», – зазначив Бучко.

Він також підкреслив, що якщо міністр не матиме відповідного досвіду, йому знадобиться півроку-рік, щоб розібратися з проблематикою, яка існує в екологічній сфері.

Нагадаємо, попри обіцянки Президента України Петра Порошенка, новий Кабінет міністрів формувався за квотним принципом. Колишнього міністра екології Ігоря Шевченко до уряду привела партія «Батьківщина», яка згодом відмовилася від цього призначення. Після його звільнення на вакантну посаду у фракції «Блоку Петра Порошенка» запропонували керівника департаменту правової та міжнародної діяльності Міністерства екології Володимира Бучка.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: