Кримським випускникам не дозволили вступати до українських вишів

Міністерство освіти більше не приймає шкільних атестатів випускників, виданих Російською Федерацією в окупованому Криму.

Про це виданню «Крим. Реалії» повідомила заступник міністра освіти України Інна Совсун, інформує «Слово і Діло».

За словами Совсун, для того, щоб цього року мати можливість подавати документи в українські університети, випускники кримських шкіл мали на початку навчального року зареєструватися в одній зі шкіл на території України, закінчити її екстерном і скласти іспити.

Натомість же документи, видані випускникам у Криму, не можуть бути визнані ані в Україні, ані жодній іншій цивілізованій країні світу. «Атестати, видані школами, які сформувала владу, яка ніким не визнана. Ці документи, згідно з міжнародним правом і за законодавством України, за законом про статус тимчасово окупованої території не мають жодної юридичної сили», – констатувала Совсун.

За словами заммінстра, прикріплення до шкіл не неокупованій території – єдина можливість для потенційних вступників із Криму. «Єдиний варіант сьогодні – прикріплення до заснування шкільної освіти в Україні, складання іспитів і вступ через зовнішнє незалежне оцінювання. Минулого року ми здійснювали процедуру заміни атестатів, які були там видані, на українські. І атестати, і дипломи про вищу освіту. Але в минулому ситуація була дещо іншою. Торік випуск відбувся буквально через два місяці після того, як сталася окупація», ˜– прокоментувала ситуацію чиновниця.

Між тим, в експертному середовищі вже критикують таке рішення МОНу: у 16-літніх юнаків та дівчат у більшості випадків просто не було фізичної можливості виїздити на неокуповану територію для реєстрації у школах Херсонської чи Миколаївської областей і подальшого складання іспитів там – адже де-юре пасажирське сполучення з півостровом припинено, а школярі, до того ж, – неповнолітні, тож часто не можуть без супроводу дорослих перетинати лінію кордону. Крім того, фахівців обурює й той факт, що будь-який випускник російської школи, котрий отримав атестат на законній території РФ, може без проблем вступити до українського вишу, і лише у кримських випускників таку можливість забрали.

Нагадаємо, українських абітурієнтів цього року чекає ще один «сюрприз»: відповідно до планів Міносвіти, обсяг державного замовлення в українських вишах у 2015 році скорочений на 10-12%.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО