Чвари у коаліції: чи є майбутнє у нинішньої більшості?

Правлячій коаліції все складніше знайти спільну мову в деяких законопроектах, поданих урядом. Перед народними депутатами постало дуже складне завдання – прийняття Конституційних змін, внесених Президентом України Петром Порошенком, і ряду законів, пов'язаних з реформами держави.

Одна з перших проблем з'явилася після того, як Верховна Рада 2 липня прийняла закон про реструктуризацію валютних кредитів населення, пише «Слово і Діло» з посиланням на Deutsche Welle.

Уряд стверджує, що закон суперечить умовам отримання кредитів від МВФ і загрожує дестабілізацією Державного бюджету. Протиріччя є як між «БПП» і «НФ», так і між «Самопомоччю» та «Батьківщиною». «Менші» члени коаліції розходяться в питанні закону про місцеві вибори. «Самопоміч» вимагає, щоб до закону внесли правки про неможливість проведення місцевих виборів на окупованих територіях Донбасу, зменшення кількості депутатів у місцевих радах, спецзахист бюлетенів і заборону виборчих блоків.

Народний депутат від «БПП» Олександр Черненко розповів, що коаліції вже вдалося домовитися про заборону виборчих блоків і досягти компромісу з цілої низки інших питань. Про які саме, Черненко не повідомив.

«У двох найбільших фракціях достатньо голосів депутатів, щоб прийняти закон про місцеві вибори. Але ми хочемо демонструвати єдність і проголосувати зміни до Конституції конституційною більшістю, тому вирішили знайти компроміс, щоб усі фракції коаліції проголосували ще й за закон про місцеві вибори», – заявив нардеп.

Також Черненко стверджує, що головною проблемою майбутнього пленарного тижня буде скасування вже ухваленого парламентом закону про валютні кредити і внесення змін до Конституції. Черненко впевнений, що розбіжності і протиріччя між фракціями коаліції тимчасові і заперечує можливість її розколу.

Проте вчора на засіданні коаліції, за непідтвердженими даними, Олег Ляшко в ультимативному порядку зажадав змінити 6 суддів Конституційного суду, а також змінити склад ЦВК. Лідер «Самопомочі» Олег Березюк також заявив, що його фракція не проголосує за конституційні зміни, запропоновані Президентом. Більше того, з сьогоднішнього дня фракція «Самопомочі» розпочала збір підписів під альтернативним проектом змін до Конституції.

Думки експертів щодо розпаду коаліції розділилися. Деякі вважають, що розвал може статися вже цієї осені, інші ж – що це неможливо, і всі розбіжності – лише тимчасові труднощі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО