Депутати поставили Порошенка у незручне становище – експерт

Костянтин Матвієнкополітолог

Половина депутатів з президентської фракції голосували за законопроект. Як відповідальний політик Луценко зобов'язаний скласти повноваження.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів глава корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко, аналізуючи заяву Юрія Луценка про складання повноважень глави фракції після скандального голосування за закон про реструктуризацію валютних кредитів і повідомлення про те, що «БПП» його не відпустить.

«У тих умовах, у яких знаходиться наша банківська система, цей закон просто не може бути виконаний і Президент має його ветувати. По-друге, якщо спробувати його виконати, це знищить залишки банківської системи. Депутати з фракції Порошенка, проголосувавши за цей закон, власноруч поставили Порошенка в таке становище. Значить, як відповідальний політик і керівник фракції Луценко зобов'язаний подати у відставку. Це крок самокритичного політика. І причина його заяви дійсно в цьому, оскільки навіть якщо припустити, що він балотуватиметься в мери, то це набагато комфортніше робити з позиції керівника, ніж рядового депутата», – пояснив Костянтин Матвієнко.

Водночас політолог Олексій Голобуцький вважає рішення Луценка більшою мірою емоційним.

«Вчорашня ситуація була дуже нервовою, і Луценко як людина емоційна прийняв рішення, що він не справляється зі своїми обов'язками і вирішив написати заяву. Це було в його силах, тому що представники фракції «БПП» також голосували за цей законопроект. Луценко не вперше хоче піти, але, скоріш за все, він охолоне від емоцій, йому наведуть аргументи і він залишиться. Фракція сама по собі складна, тому що вона, по-перше, найбільша, а по-друге, складається з великої кількості груп. «БПП» не відпустить Луценка, тому що будь-який інший кандидат представлятиме вже інші інтереси, а Луценко, в принципі, тримається поза групами», – розповідає політолог.

Як відомо, у четвер у Верховній Раді сталося голосування за популістський закон про реструктуризацію валютних кредитів.

Луценко вже кілька разів писав заяву про складання повноважень голови фракції і навіть депутатського мандата, але кожен раз відмовлявся від цього, щоб допомогти проводити реформи.

Системою народного контролю «Слово і Діло» зафіксовано 70 обіцянок політика, 24 із яких він виконав, але у 25 випадках йому не вдалося дотримати слова, що складає 36% його безвідповідальності. Інша частина обіцянок політика (21) – в процесі виконання.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО