86% переселенців з Донбасу залишаються без належного медичного нагляду

Переважна більшість внутрішньо переміщених осіб, що покинули свої оселі на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, не мають доступу до гарантованого державою медичного обслуговування.

86% переселенців позбавлені можливості відвідувати державні медустанови і отримувати там допомогу, зазначають у громадській ініціативі «Відновлення Донбасу», пише «Слово і Діло».

Виною тому – як бюрократичні моменти, так і погане інформування населення з боку уряду, відзначають громадські активісти.

«У переселенців реальний дефіцит інформації, а МОЗ заморозив на своєму сайті рубрику з інформацією для переселенців. Всі необхідні відомості вони змушені отримувати в недержавних організаціях. Міністерству потрібно терміново скоординувати свою інформаційну політику, щоб переселенці знали про свої права на отримання допомоги», – заявила в ході круглого столу з питань охорони здоров'я переселенців зі сходу України керівник ініціативи «Відновлення Донбасу» Олена Петряєва.

Особливо погано йдуть справи з наданням допомоги важко хворим і хронічно хворим людям. Мова йде про тих, хто страждає від серцево-судинних, онкологічних та соціально небезпечних захворювань (в т. ч. туберкульоз і ВІЛ). Механізм надання допомоги їм у нашій країні просто відсутній, констатують експерти.

Ще одне болюче питання – вакцинація внутрішньо переміщених осіб. «Потрібен максимальний контакт з регіональними управліннями охорони здоров'я, щоб прорахувати потреби областей з вакцин. Обов'язково потрібно врахувати кількість переселенців, які потребують вакцинації в регіонах», – зазначила консультант ЮНІСЕФ з медичних питань Катерина Булавінова. Адже часто відсутність медичних карт стає для цих людей проблемою при отриманні вакцин.

Втім, усередині самих окупованих територій справи йдуть ще гірше: за словами Петряєвої, у Луганській області кількість лікарів з моменту початку конфлікту скоротилося в 7 разів, в Донецькій – у 4 рази. В цілому по регіону амбулаторно-лікарняна мережа зменшилась у 2-4 рази. У зв'язку цим медики попереджають про можливі спалахи інфекцій і навіть епідемії на непідконтрольних України територіях.

Також експерти відзначають, що порядок перетину лінії зіткнення поблизу зони АТО тільки вносить деструктив у питання охорони здоров'я для жителів Донбасу. «У списку заборонених до переміщення речей пункти 35 і 36 – це ліки та медичне обладнання... Кожна людина має право на надання медичної допомоги. Виходить, що ми наступаємо на це право», – констатувала медичний координатор «Лікарів без кордонів» Нана Цанава.

Нагадаємо, в середу, 17 червня, у Службі безпеки України повідомили про оновлений порядок перетину лінії зіткнення на Донбасі, згідно з яким отримання допуску на окуповану територію і для виїзду з неї здійснюється шляхом направлення запиту електронною поштою.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО