Реформа охорони здоров'я: більше автономії лікарням та медичні послуги за прайсом

Сьогодні на засіданні уряду міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі представив законопроекти щодо реформування системи охорони здоров'я.

Зокрема, у ході реформи лікарні пропонується перевести в розряд бюджетних установ, передає «Слово і Діло» з посиланням на LB.ua.

Мова йде про переоформлення медичних установ з бюджетних в інші організаційні форми, у тому числі в державні та комунальні підприємства, пояснив Квіташвілі. За словами міністра, це дозволить лікарням легально оформляти свої доходи і самостійно ними розпоряджатися, а також залучати інвестиційний ресурс і допомогу донорських організацій.

Крім того, передбачається, що медустанови будуть стягувати плату за надані послуги, вартість яких буде зафіксована в прайсі. «Ми повинні змінити систему фінансування медустанов і перейти на оплату наданих послуг», – підкреслив глава МОЗ.

При цьому, згідно з проектом реформи, рішення про конкретну зміну форми організації медустанов має прийматися на місцевому рівні.

Весь пакет законопроектів щодо реформування системи охорони здоров'я Квіташвілі пообіцяв детально представити 2 червня в МОЗ.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО