Україну можуть покарати за знущання над полоненими – правозахисник

Едуард Багіровправозахисник

Україна за законом має відповісти за злочини проти громадян, але з іншого боку – український парламент де-юре не визнав війну.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів правозахисник Едуард Багіров, аналізуючи заяви Amnesty International про застосування тортур до затриманих у ході конфлікту на сході України.

«З моменту поширення інформації в ЗМІ протягом 10 днів має бути оголошено службове розслідування. У разі виявлення порушень російською армією чи українською потрібно вживати заходів, тому що не можна застосовувати тортури до громадян, в тому числі і до військовополонених. Відповідно, МВС, Генпрокарутара, СБУ мають провести службові перевірки та за Кримінальним кодексом винні відповідатимуть за них», – розповідає правозахисник.

За його словами, з іншого боку, питання доказів буде дуже складним, оскільки за визначенням в Україні немає війни. Де-факто – війна є, але де-юре український парламент не визнав війну.

Водночас політолог Володимир Фесенко не виключає того, що українська сторона теж могла вдаватися до фізичних злочинів стосовно затриманих.

«Війна є війна. Якщо згадувати історію, наприклад, Другу світову війну, то тортури теж були. Агресія і почуття помсти на війні – одні з ключових людських почуттів, які рухають військовими. На жаль, це так. Тому слід зробити висновки і переглянути питання контролю, особливо в добровольчих батальйонах. Це сигнал для наших правоохоронних органів, уряду й військового командування. Потрібно розуміти, що в цьому плані Україну можуть зрівняти з країною-агресором, що неприпустимо», – пояснив Фесенко.

Нагадаємо, сьогодні правозахисна організація Amnesty International розкритикувала обидві сторони конфлікту, звинувативши їх у військових злочинах стосовно полонених, включаючи тортури і вбивства.

Відзначимо, що в квітні ватажок одного із загонів самопроголошеної ДНР «Спарта» Арсеній Павлов, відомий як «Моторола», зізнався у розстрілі 15 полонених українських військовослужбовців.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО