Глобальна приватизація: як украсти держактиви дешево? – експерт

Юрій Буздуганекономіст

Державна власність в Україні складає 12%, що є неприпустимо низьким показником, тому проводити приватизацію за таких умов абсолютно безглуздо.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Юрій Буздуган, аналізаючи перспективи проведення приватизації, яка має розпочатись вже з червня.

«Частка державної власності в структурі економіки України становить 12%. Для порівняння – в СРСР це було 100%. У європейських країнах зараз, наприклад, у Франції – 40%. В найбільших ліберальних країнах світу, в США – 20%. З такими об'ємами, як в Україні, приватизація взагалі не має сенсу. Рівень державного майна – неприпустимо низький. В цих умовах проводити приватизацію можна з однією метою – вкрасти або взяти задешево державну власність та почати дерибан», – розповідає експерт.

За його словами, політика подальшої приватизації в цих умовах, з точки зору національних інтересів – безумство. А щодо недопуску російського бізнесу до приватизації, то для початку логічно, принаймні, вивести свої капітали з РФ.

Як відомо, в уряді також вирішили, що всі порти півдня України виставлять на аукціон.

Директор ГО «Інститут розвитку територій» Юрій Ганущак вважає, що виведення портів із переліку стратегічних підприємств – це державний інтерес, який полягає у нових податках, у надходженні коштів.

«Оренда портів більшою мірою стосується лобіювання в уряді. Невизначеним є питання ренти, тобто обсягу грошей, які держава буде стягувати з порту. Це має бути прораховано детально, адже тут криються основні корупційні загрози, тому що це сірі схеми виводу грошей. Саме оренда найчастіше використовується як спосіб прихованого виведення державних активів, щоб потім у майбутньому перепродати інвесторам через заставу», – пояснює Ганущак.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив про намір провести наймасштабнішу за останні 20 років приватизацію.

Також міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус планує виставити на продаж ДП «Укрспирт», ПАТ «Центренерго», Одеський припортовий завод та ін.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО