Переговори з ДНР: до чого примушують Київ? – експерт

Слухати пропозиції сепаратистів про зміну Конституції – це все одно, що слухати, як на суді вбивця просить змінити законодавство.

Про це розповів політолог, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко, передає «Слово і Діло», посилаючись на dialog.ua

«Сепаратисти намагаються вступити в переговори з Києвом. Їх не цікавить суть власних пропозицій щодо зміни українського законодавства. Бойовики просто хочуть закріпитися у статусі переговорної сторони, яка може щось пропонувати Україні», – сказав Небоженко. Він констатував, що на даний момент сепаратисти не є суб'єктами переговорів і Київ говорить безпосередньо з Москвою.

«Розумієте, слухати пропозиції сепаратистів про зміну Конституції – це все одно, що слухати, як на суді вбивця просить змінити законодавство, за яким йому доведеться відповідати за свої злочини. Нам ці сповіді ні до чого. Та й самі сепаратисти, пропонуючи змінювати Конституцію, не розраховують на позитивну відповідь. Це всього лише виверт, щоб змусити Київ хоч щось читати від Донецька і Луганська, паралельно обсипаючи Україну «Градами» і вбиваючи наших солдатів та офіцерів», – вважає експерт.

Небоженко зазначив, що поки сепаратисти стріляють в українців, вони є злочинцями, а не переговорною стороною.

«З Путіним же вони не зустрічаються. Йому вони не пропонують міняти Конституцію Росії вже цілий рік. Так чому тоді вони пропонують змінювати закони нам? Якщо Путін для них головний, то нехай і звертаються до нього, а не до тієї сторони, якій вони завдають страждань. Це нелогічно з людської точки зору. Так що їх цікавить не Конституція України, а власне бажання сісти за стіл переговорів нарівні з Києвом, який представляє цивілізовану країну з 45-мільйонним населенням. Це занадто солодка мрія Путіна», – пояснив він.

Нагадаємо, що бойовики ДНР вимагають широкої автономії у складі України за умови відсутності шкоди для своїх інтересів.

«Ми згодні на найширшу автономію без шкоди для наших інтересів. Якщо Київ не буде виконувати Мінських угод, ДНР буде змушена рухатися до повної незалежності. Затягування реалізації «Мінська-2» призведе до нового витку бойових дій і в результаті політичних переговорів вже не буде», – сказав Пушілін

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО