У росії та Китаю виникли розбіжності через ціни на газ – FT

Читать на русском
Путін під час свого нещодавнього візиту до Пекіна не зміг домовитися з головою Китаю Сі Цзіньпіном щодо будівництва газопроводу Сила Сибіру – 2.
cbsnews.com

Спроба росії укласти з Китаєм угоду щодо будівництва газопроводу «Сила Сибіру 2» зазнала невдачі через розбіжності в ціновій політиці та кількості газу, який Пекін має намір закуповувати у Москви.

Про це пише Financial Times із посиланням на три джерела.

«Безмежне партнерство»: як росія та Китай співпрацюють під час війни в УкраїніПісля вторгнення в Україну росія поглибила співпрацю з Китаєм. Як тепер Пекін допомагає Кремлю – на інфографіці.

За словами джерел, Китай зажадав ціну, майже порівнянну з внутрішніми російськими цінами, які субсидуються державою, і погодився купувати лише невелику частину від запланованої щорічної потужності газопроводу 50 млрд кубометрів газу.

Схвалення будівництва газопроводу могло б змінити становище «Газпрому», який через різке падіння експорту до Європи закінчив 2023 рік із рекордним за останні 25 років збитком у 6,9 млрд доларів.

Офіційно росія заявила, що досягне угоди по «Силі Сибіру-2» «найближчим часом». Але за словами джерел видання, саме через глухий кут у переговорах глава «Газпрому» Олексій Міллер не літав разом із володимиром путіним до Китаю у травні цього року.

За інформацією FT, угода по трубопроводу була одним із трьох основних прохань, з якими путін звернувся до Сі Цзіньпіна під час їхньої зустрічі: іншими були посилення активності китайських банків у рф та ігнорування Глобального саміту миру в Швейцарії.

Китай уже оголосив, що пропустить саміт по Україні. У банківській сфері обговорюється можливість призначення одного чи кількох банків для фінансування торгівлі компонентами для російської оборонної промисловості, кажуть два джерела видання.

До речі, Китай вже платить рф за газ менше, ніж іншим своїм постачальникам, в середньому 4,4 долара за мільйон британських теплових одиниць (БТЕ) порівняно з 10 доларами М'янмі та 5 доларами Узбекистану.

Нагадаємо, у березні 2023-го під час переговорів із Сі Цзіньпіном путін не зміг переконати його укласти нові енергетичні угоди між країнами.

За інформацією ЗМІ, російські компанії, які намагаються проводити фінансові операції з Китаєм, використовують для цього стейблкоїни та бартери.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: