Верховний суд розгляне скаргу на арешт грошей Боруховича

Читать на русском
Касаційна інстанція розгляне скаргу на арешт грошових коштів, вилучених під час невідкладного обшуку банківських сейфів.
фото: ЦПК

Верховний суд розгляне скаргу на рішення про накладання арешту на 156 тисяч доларів і 6000 євро готівки, вилученої під час обшуків у справі про створення бізнесменами Борисом Кауфманом та Алексом Боруховичем злочинної організації в Одесі та підкупу місцевої мерії.

Таке рішення 13 травня ухвалив Касаційний кримінальний суд, повідомляє «Слово і діло».

5 грудня 2022 року детективи НАБУ провели обшук за рішенням суду в відділенні ОТП Банку в Одесі. Також слідство провело невідкладні обшуки в двох індивідуальних банківських сейфах в цьому відділенні банку і віднайдено там: в одному сейфі 15 понятійних угод, з долученими до них документами і грошові кошти в сумі $195 тисяч, а в другому сейфі – кошти в сумі $156 тисяч та 6000 євро. Вказані обшуки пізніше легалізовані рішенням ВАКС від 12 грудня 2022 року. Суд наклав арешт на $351 тис. та 6000 євро.

11 березня 2024 року представник Ігоря Коровніка просив Апеляційну палату ВАКС поновити строк на оскарження рішення про арешт коштів в частині $156 тис. та 6000 євро. Він зазначив, що Коровніка ніхто не повідомив про дату і час розгляду арешту і він не отримував копію оскаржуваної ухвали. Як стверджував адвокат, саме його клієнт користувався цим банківським сейфом, а не Борухович. АП ВАКС відмовилася поновити строк на оскарження і тому адвокат пішов до Верховного суду.

«Відкрити касаційне провадження за касаційною скаргою представника (Коровніка – ред.) на ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 14 березня 2024 року про відмову у поновленні строку на апеляційне оскарження», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, 5 грудня 2022 року НАБУ і САП затримали бізнесменів Кауфмана і Грановського. За версією слідства, восени 2021 року, після викриття детективами НАБУ та прокурорами САП злочинної організації, що спеціалізувалася на корупційних схемах незаконного вибуття майна з комунальної власності Одеси, на її місті з'явилася нова.

Ця організація взяла під контроль практично всі питання економічного життя міста, серед яких взаємодія з забудовниками, закупівлі коштом місцевого бюджету, діяльність комунальних підприємств, інші аспекти взаємодії з бізнесом. Задля безперебійності реалізації поставлених цілей організатори налагодили процес системного підкупу чиновників та депутатів місцевої ради, про що свідчать докази, здобуті НАБУ і САП під час розслідування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: