Гуменюк пояснила, чому відкриття пляжів Одещини є небезпечним

Читать на русском
Військові вважають, що відкриття пляжів на Одещині поки що є недоречним і на це є низка причин.
Фото Олександри Дедюліної / od.vgorode.ua

Військові вважають відкриття пляжів на Одещині недоречним і на це є низка причин. Перша – немає таких сіток, які б захищали від детонації дрейфуючих мін. Друге – вода ще не ідеально очистилася після трагедії із Каховською ГЕС. Також є ще одна небезпека в умовах війни.

Про це заявила керівник Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня Наталії Гуменюк у коментарі «Суспільне».

Стало відомо, як пляжі Одеської області захищатимуть від мінПляжі на Одещині технічно можна захистити від морських мін. У ВМС ЗСУ розповіли, яким способом.

За її словами, від Одеської ОВА надійшов запит до військового командування щодо можливих загроз, тому вони одразу сформували свої застереження щодо небезпеки відкриття пляжів.

За її словами, питання з мінною небезпекою у Чорному морі не вирішене, а після виходу із «зернової угоди» росіяни оголосили про додаткове замінування моря.

«Перевірити інформацію про додаткове замінування ми не можемо, але можемо констатувати, що понад 30 мін з початку цього року вже винесло на узбережжя в нашій зоні відповідальності, а це Миколаївська, Одеська та Херсонська області», - сказала Гуменюк.

Вона прокоментувала використання захисників сіток на пляжах. З її слів, вони не можуть гарантувати повну безпеку.

«Я особисто не знаю таких сіток, які можуть бути гарантом того, що міна не здетонує. Тим більше, що морські та якірні міни мають досить чутливий елемент і їхній підрив у воді може спричинити гідроудар у самій товщі води до 1 кілометра, а розліт уламків до 200 метрів, тому від них потрібно буде триматися досить далеко», – зазначила вона.

Крім того, наслідки від підриву Каховської ГЕС ще не повністю вичерпані, оскільки сміття може залягати на глибині або серед островів сміття, що дрейфують у морі.

Також залишається ще одна небезпека – ймовірність висадки ворожого десанту, оскільки узбережжя Чорного моря – це лінія охорони та оборони.

«Ми розуміємо, що російські кораблі знаходяться досить далеко від берегів, які контролює Україна сьогодні, але абсолютно виключати ймовірність висадки ворожого десанту не може ніхто», – сказала Гуменюк.

Однак вона додала, що відпочинок на пляжах можливий, але на окремих ділянках, які будуть добре підготовлені.

Нагадаємо, цього тижня стало відомо, що на Одещині хочуть відкрити пляжі. Вони були закриті із червня після підриву Каховської ГЕС. Також повідомлялося, як пляжі планували захистити від мін.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: