Рік війни України проти окупантів: відео про перші тижні опору

Читать на русском

Рік тому, 24 лютого 2022 року, світ для України назавжди розділився на «до» і «після»: стартувало повномасштабне вторгнення росії. За цей рік Україна, якій відводили щонайбільше 96 годин опору, показала, чого вона варта насправді. Збройні Сили України зупинили окупантів, завдали їм величезних втрат і не дали ворогові захопити країну – і, в найпершу голову, відстояли столицю.

«Слово і діло» нагадує про епізоди оборони України перших днів – тих самих днів, які стали вирішальними.

Як ЗСУ розбили найкращі російські підрозділиslovoidilo.ua

Ранок 24 лютого 2022 року розпочався для України з масованих ракетних ударів та руху російських броньованих колон через кордон. Сотні танків і бойових броньованих машин, десятки вертольотів, десятки тисяч елітних солдатів російської армії – спецназу, морської піхоти, десантників – все це йшло, в тому числі й на Київ, який росіяни хвалькувато обіцялися «взяти за три дні».

Вся ця хвиля розбилася об мужність, героїзм і тактичну майстерність українських військових.

Спроба РФ захопити Гостомель і аеродром «Антонов» провалилася, завдяки стійкості неповної бригади Національної гвардії – понад три години українські військові обороняли аеродром від вертолітного десанту російського спецназу, що налетів на десятках вертольотів. При відступі злітна смуга аеродрому була виведена з ладу мінометним обстрілом, а вже на наступний день кадрові частини ЗСУ, що підійшли на допомогу, вибили окупантів з Гостомеля, відбили новий вертолітний десант і збили два Іл-76 з військами. На цьому спроби росіян висадити тут десанти закінчилися.

Зеленський у роковини вторгнення: дев'ять років тому сусід став агресором, рік тому – катом, мародером та терористомВолодимир Зеленський звернувся до українців у роковини початку повномасштабної агресії росії – перемога України неминуча, запевнив президент.

Багатокілометрові колони російських танків, що рухалися на Київ, були виснажені ударами українських маневрених груп і безпілотників, позбавлені постачання, знерухомлені, загнані в пастки, розсіяні та в підсумку змушені тікати. Хоча частина російських військ змогла прорватися в Київську область та накоїти там лиха, проте до безпосередньо Києва жоден російський окупант не дійшов.

Наступ росіян відбивала зведена солянка військових – Нацгвардія, добровольці за підтримки небагатьох кадрових частин на цьому напрямку. Майстерні дії українських військових призвели до того, що ворог був розгромлений і змушений забиратися геть з української землі.

Перемога під Києвом стала першою великою перемогою України у війні. Остаточно вигнання російських окупантів з території Київської області завершилося лише на початку квітня 2022 року.

Попереду було ще багато місяців війни.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: