У Сочі завершилися переговори Ердогана з путіним: Туреччина погодилася платити за газ у рублях

Читать на русском
У Сочі завершилися переговори між президентом Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана та лідера країни-агресора володимира путіна, які тривали більш ніж чотири години.

У Сочі завершилися переговори між президентом Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана та лідера країни-агресора володимира путіна, які тривали більш ніж чотири години. Туреччина погодилась частково платити за російський газ у рублях.

Про це повідомляє офіційний сайт кремля у п'ятницю, 5 серпня.

За словами прессекретаря володимира путіна Дмитра Пескова, президенти за підсумками переговорів ухвалили спільну заяву.

Відомо, що на початку зустрічі путін заявив, що президенти обговорять спільні великі проєкти – такі як будівництво атомної електростанції «Аку» робота «Турецького потоку», який, за словами російського президента, постачає російський газ «не лише для споживачів до Туреччини, але й для споживачів у Європі».

Ердоган назвав дату, коли зателефонує Зеленському та путінуНезважаючи на погіршення ситуації в Україні, президент Туреччини все ж таки сподівається на швидке вирішення конфлікту.

«Турецький потік, який ми з вами завершили будувати певний час тому, сьогодні є однією з найважливіших артерій постачання до Європи російського газу. І «Турецький потік», на відміну від інших напрямків поставок наших вуглеводнів, працює справно, працює ритмічно, без жодних збоїв», — зазначив путін.

Путін також порушив питання постачання українського зерна із чорноморських портів. Він додав, що сторони обговорять й «питання безпеки в регіоні, насамперед сирійську кризу».

Путін подякував Ердогану за «допомогу у вирішенні питання з вивезенням українського зерна з портів».

«За вашою безпосередньої участі та за посередництвом Секретаріату Організації Об'єднаних Націй вирішене питання, пов'язане з постачанням українського зерна з чорноморських портів. Поставки вже пішли, я хочу подякувати і за це, і за те, що одночасно було схвалене пакетне рішення про безперебійні поставки російського продовольства і добрив на світові ринки», — підкреслив путін.

За словами Пескова, під час зустрічі не обговорювалися питання можливого виробництва в росії або закупівлі в Туреччині безпілотників Bayraktar.

Також путін та Ердоган домовилися, попри «поточні регіональні та глобальні виклики», розвивати двосторонні відносини. Було досягнуто домовленості нарощувати обсяги торгівлі між двома країнами та йти назустріч очікуванням обох країн у питаннях енергетики. Зокрема, йдеться про початок часткової оплати у рублях постачання російського газу.

Нагадаємо, телеканал CNN Turk з посиланням на джерела повідомляв, що путін нібито запропонував Туреччині військову угоду і просив створити виробниче підприємство безпілотників Bayraktar у росії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: