Глава Мінсоцполітики озвучила реальний прожитковий мінімум в Україні

Читать на русском
Реальний прожитковий мінімум в Україні становить близько 6,5 тисяч гривень, сказала міністр соцполітики. Фактичний з липня, нагадаємо, складає 2,5 тисячі.

Реальний прожитковий мінімум в Україні в 2,6 разів більший за фактичний і становить близько 6,5 тисяч гривень.

Про це міністр соціальної політики Оксана Жолнович розповіла в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

«За нашими оцінками, приблизно у 2,6 раза більше за той, який передбачено, тобто близько 6,5 тис. грн. Але в цьому питанні потрібно розглядати домогосподарство. Якщо це одна людина, то їй потрібно десь тих 6 тис., щоб оплатити оренду, квартплату, комунальні. Якщо людей двоє-троє, то з кожною наступною ця сума знижується. Треба розуміти, що цей мінімум не можна виводити лінійно для кожної людини, треба розглядати саме домогосподарства. Але однозначно, що той, який затверджено, – менший за реальний», – розповіла міністр.

Як змінилися пенсії та соціальні виплати в Україні з 1 липняЗ 1 липня в Україні зріс розмір прожиткового мінімуму. Слідом за ним збільшився розмір аліментів та виплат на дитину. Крім того, цього місяця зросла мінімальна пенсія.

Кабмін, за її словами, працює над наповненням бюджету, щоб здійснити планове підвищення прожиткового мінімуму у грудні. Для традиційного підвищення ПМ наступного року міністерство враховуватиме нинішній рівень інфляції.

При цьому, як сказала Жолнович, влада поки не планує кардинально переглядати стандарти, закладені в бюджеті, щоб наблизити прожитковий мінімум до реального.

«Так, ми повинні виконувати гарантії на рівні хоча б мінімальних стандартів для виживання. Але з іншого боку, є норма, яка передбачає, що держава може забезпечити певний рівень допомоги з урахуванням свого загального матеріального стану. Тобто якщо ти не маєш, то більше не даси, закони математики ніхто не скасовував. Сьогодні у нас війна, і ми не можемо це відкинути, оминути та не враховувати. Всі видатки, які є, максимально спрямовуються насамперед на військові потреби», – прокоментувала вона.

Надалі, зазначили міністр, потрібно провести реформу системи прожиткового мінімуму та відв'язати його від нехарактерних виплат.

Нагадаємо, з липня прожитковий мінімум в Україні зріс до 2 тисяч 508 грн на одну особу. «Слово і діло» писало, як у зв'язку з цим змінився розмір соціальних виплат.

До речі, до кінця року планується ще двічі проіндексувати пенсії та соціальні виплати для всіх нужденних категорій громадян.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: