НАБУ та САП повідомили про нову підозру екснардепу Мартиненку

Читать на русском
Антикораційні органи правопорядку вручили нове повідомлення підозру колишньому члену українського парламенту.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про нову підозру колишньому народному депутату Миколі Мартиненку. Йому інкримінують одержання 311 тисяч євро неправомірноі вигоди та відмивання коштів.

Про це повідомляє пресслужба САП.

«За процесуального керівництва прокурорів САП детективами НАБУ повідомлено про підозру в отриманні неправомірної вигоди та відмиванні коштів народному депутату України ІІІ-VIII скликань – колишньому голові Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки», – інформу прокуратура.

У самому повідомленні не вказується прізвище підозрюваного, проте за даними «Слово і діло» з власних джерел ідеться саме про Мартиненка.

Справа екснардепа Мартиненка: хронологія подійУ чому звинувачують колишнього нардепа Миколу Мартиненка та як розвивалася ситуація зі справою щодо нього – на інфографіці.

У ході досудового слідства встановлено, що у липні 2014 року Мартиненка отримав від керівництва чеської компанії «SKODA JS a.s.» неправомірну вигоду в сумі 311 563 євро за сприяння інтересам вказаної чеської компанії та просування її інтересів в Україні. Зокрема йдеться про взаємовідносини компанії «SKODA JS a.s.» з державними підприємствами «НАЕК «Енергоатом» та «Чорнобильська АЕС», з якими компанія мала контракти на постачання обладнання та за якими виник ризик не здійснення оплати з боку українських контрагентів.

«Домовленості щодо перерахування неправомірної вигоди було завуальовано під оплату агентських послуг за угодою про співпрацю, укладеною між зазначеною чеською компанією та кіпрською компанією «DEVECOM COMPANY LIMITED», за якою остання мала стимулювати збут обладнання та послуг, а також підтримувати здійснення господарської діяльності «SKODA JS a.s» на території України», – нагодошують у САП.

Як стверджує слідство, після отримання коштів екснардеп вчинив низку дій з використанням наданої йому влади та службового становища в інтересах чеської компанії «SKODA JS a.s.», що були спрямовані на оплату заборгованості українськими контрагентами за контрактами укладеними з чеською компанією.

Отримані на розрахунковий рахунок кіпрської компанії кошти у подальшому було легалізовано через ще одну компанію, бенефіціарним власником якої є ексголова комітету ВРУ, а отримані кошти в 2014-2015 роках використано на власні потреби підозрюваного.

Зокрема, кошти із вказаного рахунку спрямовувались на послуги кіпрської юридичної компанії, яка супроводжувала діяльність низки кіпрських компаній бенефіціарним власником яких є екснардеп, а також для придбання коштовних речей та задоволення інших його особистих потреб й потреб членів його родини.

Первинну інформацію стосовно вчиненого злочину детективи НАБУ отримали від правоохоронних органів Чехії, якими виявлено підозрілі трансакції чеської компанії «SKODA JS a.s.», у тому числі на рахунок кіпрської компанії» під виглядом оплати агентських послуг, які фактично не надавалися.

У подальшому зазначена інформація була підтверджена додатковими доказами, отриманими в рамках міжнародної співпраці з компетентними органами Чехії та Кіпру, а також доказами отриманими в Україні.

Правову оцінку працівникам чеської компанії «SKODA JS a.s.», у тому числі за вказаними фактами, надано правоохоронними органами Чехії, якими пред’явлено обвинувачення 6 працівникам цієї компанії (кримінальна справа перебуває на стадії судового розгляду).

Як відомо, екснардепа Мартиненка обвинувачують у двох справах. За даними детективів НАБУ, Мартиненко разом зі спільниками організували схему заволодіння коштами на закупівлі «СхідГЗК» уранового концентрату. Підприємство мало самостійно забезпечити видобуток сировини, проте керівництво закупило її за кордоном через австрійську фірму-прокладку Steuermann на 17,2 млн доларів.

Також екснардепа зі спільниками підозрюють у заволодінні коштами держпідприємства НАЕК «Енергоатом» у розмірі 6,4 млн євро. За даними детективів, панамська фірма Bradcrest Investments отримувала «відкати» на українських підрядах НАЕК «Енергоатом». Кінцевим бенефіціаром цієї компанії, як вказує в суді сторона обвинувачення, є сам Мартиненко.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд об'єднав справу Мартиненка з обвинуваченням двох його пособників. Раніше засідання щодо них відтермінували.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: