У СБУ дали інструкції, як поводитися під час обстрілу

Читать на русском
У СБУ розповіли, як вести себе під час обстрілів - вони розмістили інструкції на випадок обстрілів із різного виду зброї.
Фото СБУ

У СБУ розповіли, як вести себе під час обстрілів - вони розмістили інструкції на випадок обстрілів із різного виду зброї.

Про це йдеться на офіційній сторінці СБУ у Facebook.

Снаряд (ракету) можна помітити та відреагувати, залп реактивної ракети добре видно. Вночі це яскравий спалах, вдень димні сліди ракет.

Організуйте постійне спостереження, постійно тримайте в полі зору будівлі та споруди, які знаходяться поруч і які можна використовувати як укриття. Після сигналу спостерігача є кілька секунд, щоб сховатися.

Ховайтеся у підвали або іншому поглибленому приміщенні. Вибирайте місце в кутку між стінами, що несуть, і недалеко від вікон і дверей, щоб швидко залишити будинок у разі попадання снаряда.

Під час артилерійського, мінометного чи авіаційного нальоту не залишайтеся у під'їздах, під арками та на сходових клітках. Також небезпечно ховатися у підвалах панельних будинків, біля автомобільної техніки, автозаправних станцій та під стінами будинків з легких конструкцій. Такі об'єкти є неміцними, ви можете опинитися під завалом або травмуватися.

Якщо вогонь артилерії, мінометний обстріл, авіаційне бомбардування застали вас на шляху, негайно лягайте на землю, туди, де є виступ або хоча б невелике заглиблення. Захист можуть дати бетонні конструкції (крім тих, що можуть обвалитися або спалахнути), траншеї, неглибокі підземні колодязі, широкі труби водостоку та канави.

Закривайте вуха долонями і відкривайте рот – це врятує від контузії, убереже від баротравми.

Не приступайте до розбору завалів самостійно, чекайте спеціалістів з розмінування та представників аварійно-рятувальної служби.

Під час стрілянини найкраще сховатися у захищеному приміщенні (наприклад, у ванній кімнаті або у самій ванні). Коли це неможливо, потрібно лягти, прикритися предметами, які можуть захистити від уламків та куль.

Якщо ви потрапили під стрілянину на відкритому місці, краще впасти на землю та закрити голову руками. Ефективним захистом стане будь-який виступ, навіть тротуар, заглиблення у землі чи канава. Укриттям може стати бетонна сміттєва урна або сходи. Не намагайтеся ховатися за автомобілями чи кіосками – вони часто стають мішенями.

Де б ви не знаходилися, тіло має бути максимально безпечне. Згрупуйтеся, ляжте в позу ембріона. Розгорніться ногами у бік стрілянини, закривши руками голову і відкривши рота, щоб близький вибух не завдав шкоди барабанним перетинкам. Чекайте, доки стрілянина не вщухне, а пострілів не буде хоча б 5 хвилин.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: