У Європі виявили більш агресивний штам ВІЛ: що відомо

Читать на русском
Науковці виявили більш хвороботворний варіант вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), що циркулює у Нідерландах.
knmp-cpmsd1

Науковці виявили більш хвороботворний варіант вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), що циркулює у Нідерландах.

Про це йдеться у дослідженні яке опублікували у виданні Science.

Новий штам виявили науковці з університетів Оксфорда, Амстердама, Парижа, Цюріха, Європейського інституту біоінформатики та Інституту Сенгера у Кембриджі, а також Інституту Роберта Коха у Берлінію. За даними вчених, без лікування він може спричинити синдром набутого імунного дефіциту (СНІД) приблизно за 2-3 роки.

Наразі новий штам виявили у 109 інфікованих людей.

«ВІЛ інфікує та знищує клітини, які відіграють важливу роль в імунній системі. Без відповідного лікування у пацієнта розвивається СНІД. За даними дослідників, у людей, інфікованих нововиявленим варіантом ВІЛ, кількість цих клітин падає приблизно вдвічі швидше, ніж у людей, інфікованих близькоспорідненими штамами. Тобто без лікування після первинного діагнозу СНІД може розвинутися протягом двох-трьох років», – йдеться у повідомленні.

Однак панікувати не варто, адже антиретровірусна терапія, яка зазвичай використовується для лікування ВІЛ, показала ефективність і для цього варіанту.

Нагадаємо, Moderna оголосила про початок клінічних випробувань другої вакцини від ВІЛ на основі мРНК. Відомо, що у дослідженнях візьмуть участь 56 осіб, в яких оцінять як переносимість вакцини, так і імунну відповідь.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: