«Позбавлений співчуття»: суд у Норвегії відмовився звільнити терориста Брейвіка достроково

Читать на русском
Терориста Андерса Брейвіка, якого засуджено до 21 року ув'язнення в Норвегії, не звільнять умовно-достроково.
фото APA

Окружний суд Телемарка (Норвегія) відмовив терористу Андерсу Брейвіку, якого засуджено до 21 року ув'язнення, в умовно-достроковому звільненні.

Про це повідомляє місцеве видання NRK.

Тероризм у світі: які країни постраждали найбільшеДва роки поспіль до трійки лідерів за рівнем тероризму входять Афганістан, Ірак і Нігерія. Детальніше – на інфографіці.

У рішенні суду сказано, що Брейвік зберігає ідеологічний світогляд, як і у 2011 році, хоч і пояснив, що нібито має намір відстоювати свою думку лише мирним шляхом.

При цьому суд вирішив, що думка ув'язненого часто змінюється і не є послідовною.

Крім того, у вердикті суду йдеться, що Брейвік виявився «позбавленим співчуття та співчуття до жертв терору». Зокрема, на словах він висловив співчуття сім'ям своїх жертв, проте намагався виправдати масові розстріли тим, що більшість загиблих нібито не були дітьми, а чиновниками.

«Суд дійшов висновку, що ризик застосування насильства з боку ув'язненого залишається реальним і таким самим, як і при винесенні вироку про взяття під варту в серпні 2012 року», - пише видання.

Як відомо, Брейвік є організатором та виконавцем вибуху в центрі Осло та нападу на молодіжний табір Норвезької робочої партії на острові Утея 22 липня 2011 року, внаслідок яких загинуло 77 людей та ще 151 було поранено.

2012 року Брейвіка засудили до 21 року позбавлення волі з можливістю продовження тюремного терміну необмежену кількість разів.

У березні 2016 року він заявив, що його п'ятирічна ізоляція в одиночній камері порушує європейську Конвенцію з прав людини. У березні минулого року Апеляційний суд Осло відхилив його скаргу щодо порушення прав людини.

У лютому 2018 року Брейвік вперше покаявся у вбивствах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: