Із України до США намагалися вивезти старовинну ікону

Читать на русском
За даним фактом було складено протокол про порушення митних правил за ч.1 ст. 483 Митного кодексу України, а ікона вилучена.

До штату Флорида (США) із Дніпропетровської області намагалися відправити поштовим переказом старовинну ікону національного значення під виглядом кухонної дошки.

Про це повідомляє пресслужба Київської митниці в понеділок, 5 липня.

«Викрито незаконну спробу вивезення ікони «Смоленська Богородиця (Одигітрія)», яка має історичну та культурну цінність національного рівня значення... згідно з декларацією, в міжнародному поштовому відправленні до США прямувала кухонна дошка», - йдеться в повідомленні.

Під час митного контролю посилки, замість кухонного засобу було виявлено старовинну ікону розміром 360х450х22-27мм, із зображенням Богородиці з немовлям. Відзначено, що для митного оформлення перекладу свідоцтва на право вивезення цієї цінності митникам надано не було.

Як визначили експерти, ікона «Смоленська Богородиця (Одигітрія)» написана іконописцем лівобережної України, ймовірно, у Чернігівській області, в XIX столітті.

Зокрема, вона має історичну та культурну цінність національного рівня значення і рекомендована для музеїв історичного профілю та включення її до Музейного фонду України.

Крім цього, ікона може бути вивезена за кордон лише з метою експонування після проведення реставраційних робіт.

Таким чином, відправник намагався приховати ікону від митного контролю.

За даним фактом було складено протокол про порушення митних правил за ч.1 ст. 483 Митного кодексу України, а ікона вилучена.

Раніше на Закарпатті СБУ блокувала нелегальний вивіз військового обладнання.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: