Як у Раді пропонують розширити повноваження нотаріусів

Читать на русском

У Верховній раді зареєстрували законопроєкт про удосконалення регулювання нотаріальної діяльності. Як відзначили в Міністерстві юстиції, реформа триматиметься на «трьох китах» – цифровізація нотаріальної діяльності, перехід до єдиного нотаріату та розширення сфери компетенції нотаріусів. Детальніше про законопроєкт – на інфографіці «Слово і діло».

Законопроєкт про реформу нотаріальної діяльності зареєстрували в Раді. Детальніше – на інфографіці.
Реформа нотаріальної діяльності в УкраїніСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У законопроєкті пропонується відмовитися від системи поділу на державних і приватних нотаріусів (це звичайна практика європейських країн) і закріпити єдиний статус нотаріату в Україні.

У пояснювальній записці зазначається, що ухвалення закону сприятиме збільшенню доступності базових нотаріальних дій для соціально вразливих верств населення – кожен громадянин, незалежно від рівня доходу і місця проживання, зможе звернутися до нотаріуса.

Передбачено також впровадження електронної системи нотаріату, це дасть змогу автоматизувати низку процесів і забезпечити надійність і захист нотаріального документа від підробки. Нотаріуси будуть зобов'язані мати кваліфікований електронний підпис, вести звітність і подавати її в електронній системі, всі свої дії реєструвати у спеціальному реєстрі.

Крім того, законопроєкт передбачає розширення повноважень нотаріусів. Вони можуть отримати право реєструвати шлюби і розлучення, встановлювати факт родинних відносин між фізичними особами, встановлювати факт належності правовстановлювальних документів особі, засвідчувати правильність паперової копії електронного документа.

Ще одне нововведення: нотаріусам дадуть право забезпечувати докази, тобто засвідчувати за письмовою заявою особи дані, на підставі яких встановлюється наявність або відсутність юридичних обставин.

Нагадаємо, на інфографіці можна подивитися, як змінилася робота колекторів після ухвалення закону про захист боржників.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: