Турецька ліра впала після відставки глави Центробанку

Читать на русском
Турецька ліра обвалилася на 14 відсотків після того, як президент Реджеп Таїп Ердоган звільнив главу Центрального банку країни. Причиною називають різні погляди на кредитно-грошову політику.
aa.com.tr

Національна валюта Туреччини обвалилася на 14% після того, як президент Реджеп Таїп Ердоган звільнив главу Центрального банку країни Наджі Агбала.

Про це повідомляє BBC.

НБУ у січні поповнив валютні резервиНаціональний банк України у січні купив на міжбанківському валютному ринку 40 млн доларів. При цьому він продав на міжбанку 20 млн доларів.

Ердоган звільнив Агбала в суботу і сьогодні валютні ринки продемонстрували різке падіння – ліра обвалилася 14%. Це вже четверта зміна глави турецького ЦБ за останні 2 роки.

Як пише видання, Наджі Агбал вважався ключовим у процесі відновлення турецької ліри після її падіння до історичних мінімумів.

Його звільнення відбулося через два дні після того, як регулятор підвищив ключову ставку з 17 до 19%. На думку фахівців, саме підвищення облікової ставки дозволяло стримувати інфляцію в країні.

Однак такий підхід не подобався президенту Ердогану.

Замість Агбаоа на посаду голови ЦБ Туреччини Ердоган призначив Шахапа Кавджіоглу – професора банківської справи та оглядача проурядової газети Yeni Safak. Раніше в своїй замітці він розкритикував підвищення ключової ставки і підтримав точку зору Ердогана про те, що воно може стати причиною зростання інфляції.

Відзначимо, Кавджіоглу також є колишнім членом провладної партії у Туреччині.

Наслідки звільнення вдарили по акціях Стамбульської фондової біржі та викликали побоювання з приводу впливу на вартість запозичень Туреччини, пишуть ЗМІ.

У своєму огляді для видання «Главком» журналіст Осман Пашаєв зазначає, що «ліра обвалилася на тлі запуску процесу щодо заборони прокурдської партії та виходу зі Стамбульської угоди про протидію насильству щодо жінок».

Крім цього, за його словами, «рішення проблем турецької економіки вже багато років лежить не в економічній площині, а в політичній. Немає поділу влади, погіршилася ситуація з незалежністю судової системи».

У виданні зазначають, що обвал ліри поки є вигідним для туристів – приїжджі можуть вигравати на обміні, купуючи місцеві товари і послуги у національній валюті Туреччини.

Нагадаємо, у березні Туреччина вийшла з конвенції про боротьбу з домашнім насильством. На тлі цього в країні почалися протести.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: