Рада підвищила штрафи для автомобілістів: що змінилося у законодавстві

Читать на русском
За нетверезе водіння штрафуватимуть на 17 тисяч гривень. Якщо за кермом затримають водія, який позбавлений прав, з нього стягнуть штраф 20 тисяч 400 гривень.
Слово і діло

Верховна рада ухвалила в другому читанні законопроєкт, який передбачає посилення відповідальності за порушення правил дорожнього руху, зокрема, за кермування авто або річковими, морськими, маломірними суднами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння. «Слово і діло» пропонує подивитись, що змінилось в законодавстві та які суми штрафів чекають на водіїв, які не пропустять на дорозі швидку чи рятувальників, за втечу з місця ДТП, за непристебнутий пасок безпеки та брудний номерний знак, а також які терміни ув’язнення запровадили за водіння напідпитку, що спричинило загибель людей.

Штрафи за кермування в нетверезому стані чи під дією наркотиків

Законопроєкт від 27 грудня 2019 року №2695 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху» парламент ухвалив 16 лютого 2021 року.

Кермування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння/під впливом лікарських препаратів тепер передбачає штраф у сумі 17 000 грн.

За повторне порушення протягом року – штраф накладається в розмірі 34 000 грн з позбавленням права кермувати транспортними засобами на 3 роки з оплатним вилученням транспортного засобу.

Якщо п’яний (або під дією наркотиків чи лікарських препаратів) водій авто чи судна попадеться втретє, йому загрожує одне з двох:

  • штраф 51 000 грн з позбавленням права кермування транспортними засобами на строк 10 років з конфіскацією транспортного засобу, який є у приватній власності порушника;

  • адміністративний арешт на 15 діб з позбавленням права кермування транспортними засобами на 10 років.

Покарання за ДТП у стані сп'яніння та завдання тілесних ушкоджень

Кримінальний кодекс України доповнено новою статтею 286-1 «Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп'яніння».

Таке порушення, якщо воно спричинило потерпілому:

  • середньої тяжкості тілесне ушкодження карається позбавленням волі на строк до 3 років з позбавленням права кермувати транспортними засобами на строк від 3 до 5 років;

  • тяжке тілесне ушкодження карається позбавленням волі на строк від 3 до 8 років з позбавленням права кермувати транспортними засобами на строк від 5 до 8 років;

  • якщо тілесні ушкодження спричинили смерть потерпілого, винуватець ДТП карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права кермувати транспортними засобами на строк від 5 до 10 років;

  • якщо ДТП спричинило загибель кількох осіб, водій карається позбавленням волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права кермувати транспортними засобами на строк від 7 до 10 років.

Штрафи за перевищення швидкості, непристебнутий ремінь безпеки

За порушення типових правил дорожнього руху (непристебнутий пасок, порушення під час обгону тощо) новий штраф становитиме 510 грн.

Перевищення швидкості в населених пунктах більш ніж на 50 км/год тягне за собою штраф у розмірі 3400 грн, а за перевищення на 20-50 км/год доведеться сплати 340 грн.

Створення аварійної ситуації під час руху та/або зупинки – 850 грн.

Забув вдома права та техпаспорт, але сів за кермо – штраф 425 грн.

Якщо за кермом затримають водія, який позбавлений прав, з нього стягнуть штраф 20 400 грн.

За проїзд на червоне світло оштрафують на 510 гривень

Порушення більшості типових ПДР тягне за собою штраф у 510 гривень, зокрема за порушення правил проїзду перехресть, зупинок, проїзд на заборонний сигнал світлофора або жест регулювальника.

Такий самий штраф чекає за порушення правил обгону і зустрічного роз'їзду, безпечної дистанції або інтервалу, розташування транспортних засобів на проїзній частині, порушення правил руху автомагістралями, користування зовнішніми освітлювальними приладами або поворотниками, використання цих приладів та їх переобладнання з порушенням вимог відповідних стандартів, користування під час руху телефоном в руках, порушення правил навчальної їзди.

Якщо водій не пропустить на дорозі швидку допомогу чи рятувальників

Збільшили штрафи за те, що водій не пропустить на дорозі аварійно-рятувальні служби, швидку медичну допомогу, пожежну охорону, поліцію (з увімкненими спеціальними світловими або звуковими сигнальними пристроями). Тепер за таке порушення доведеться викласти 680 грн.

Такий самий штраф накладається за ненадання переваги громадському транспорту та маршруткам, а також за зупинку на смузі для маршрутних транспортних засобів і стоянку, що створює перешкоду дорожньому руху або загрозу безпеці руху.

Штраф за брудний номерний знак підвищили до 850 гривень.

Штраф в розмірі 850 грн стягується за кермування:

  • незареєстрованим або неперереєстрованим в Україні транспортним засобом;

  • якщо авто без номерного знака;

  • з номерним знаком, що не належить цьому засобу чи не відповідає вимогам стандартів;

  • з номерним знаком, закріпленим у не встановленому для цього місці;

  • якщо номерний знак закритий іншими предметами, у тому числі з нанесенням покриття або застосуванням матеріалів, що перешкоджають чи ускладнюють його ідентифікацію;

  • забрудненим, перевернутим чи неосвітленим номерним знаком.

За повторне скоєння протягом року будь-якого з цих порушень штраф збільшується до 1700 грн або може бути замінений громадськими роботами на строк від 30 до 40 годин, з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Штрафи для пішоходів та велосипедистів

Покарання чекають не тільки на водіїв-порушників, а й на пішоходів чи велосипедистів, які не дотримуються ПДР.

Пішохода оштрафують на 255 грн, якщо він:

  • не підкориться сигналам регулювання дорожнього руху (почне переходити дорогу на червоне світло);

  • переходитиме дорогу в невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються;

  • порушить інші правила дорожнього руху.

За порушення правил дорожнього руху велосипедистами штраф сягає 340 грн.

Ті самі порушення, вчинені нетверезими велосипедистами тягнуть за собою штраф у розмірі 680 грн. Якщо при цьому велосипедист створив аварійну ситуацію, закон передбачає штраф у 850 грн.

Як каратимуть тих, хто втік із місця ДТП

Штраф за залишення місця ДТП зросте до 3400 грн з позбавленням права сідати за кермо транспортних засобів на строк від 1 до 2 років.

За порушення ПДР, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна, накладається штраф 850 грн або позбавлення права кермування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року.

За кермування авто без прав або передачу кермування транспортним засобом особі, яка не має права кермування таким транспортним засобом штраф становитиме 3400 грн.

Раніше «Слово і діло» розібралося, що таке е-журнал та е-щоденник для школи і як працюватиме новація.

Також ми писали про е-аукціони та якою буде процедура купівлі-продажу земельних ділянок.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: