В Україні будуть штрафувати автомобілі за тонування стекол

Читать на русском
Тонувати скло автівки в Україні можна, але автолюбителям варто пам'ятати про дотримання вимог до тонування. Інакше можна отримати непоганий штраф
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

В Україні на скло автомобілів можна наносити тонування (затемнення), проте варто пам'ятати, що до тонування є певні вимоги, яких треба дотримуватися.

Про це повідомляє «Обозреватель».

Так, за тоноване скло, що пропускає менше ніж 75% світла - лобове та менше ніж 70% - бічне, можуть на перший раз оштрафувати на 340 грн, а за повторне порушення - відібрати права на строк від трьох до шести місяців. Що стосується дзеркального тонування скла, в Україні воно взагалі знаходиться під забороною.

Щоравда, із визначенням світлопропускної здатності теж є проблеми - вона повинна визначатися спеціальним приладом-тауметром. Але таких приладів немає в офіційному переліку Міністерства внутрішніх справ.

«Прилад повинен відповідати стандартам, мати документи на перевірку, сертифікацію. А найголовніше, він повинен бути внесений в офіційний перелік приладів, які дозволяються для цієї перевірки. Сьогодні жоден такий прилад не внесений до офіційного переліку МВС. Як, до речі, і прилади для виміру швидкості. Не виключаю, що поодинокі випадки штрафів зустрічаються, але вони надумані, необґрунтовані та не можуть бути технічно підтверджені», - розповів виданню адвокат Юрій Прохода.

Окрім того, відповідальність за неправильне тонування скла не прописана окремим пунктом у Кодексі про адміністративні правопорушення - там її віднесли до загального пункту про порушення технічної експлуатації транспортних засобів.

Нагадаємо, 16 лютого ВР прийняла в цілому проєкт закону, яким посилила відповідальність за окремі правопорушення в сфері безпеки дорожнього руху. Штрафи зростуть як для водіїв, так і для пішоходів. При цьому нардепи заборонили профілактичну зупинку водіїв на дорогах.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: