Помпео заявив, що коронавірус ймовірно виник у китайських лабораторіях

Читать на русском
Коронавірус SARS-CoV-2, який спричиняє захворювання COVID-19, міг виникнути у державних лабораторіях Китаю восени 2019 року.
Фото з відкритих джерел

Коронавірус SARS-CoV-2, який спричиняє захворювання COVID-19, міг виникнути у державних лабораторіях Китаю восени 2019 року.

Про це йдеться у письмовій заяві державного секретаря Сполучених Штатів Майка Помпео.

Вакцинація від COVID розпочалася у 46 країнах – ВООЗCOVID-вакцинація стартувала вже у 46 країнах світу. Про це повідомили у ВООЗ. Країни, які почали вакцинацію, а саме 38 із 46, мають високий рівень доходу.

За його словами, США надали робочій слідчій групі ВООЗ, яка прибула до китайського Уханя для вивчення обставин та причин появи коронавірусу, інформацію про діяльність урядових лабораторій Китаю у 2019 році.

«Уряд США має підстави вважати, що кілька дослідників всередині Уханьського інституту вірусології захворіли восени 2019 року, до появи першого виявленого випадку спалаху, із симптомами, що відповідають як COVID-19, так і загальним сезонним захворюванням», - йдеться у заяві.

У ній також зазначається, що ці дані змушують сумніватися у публічних заявах старшого дослідника інституту вірусології Ши Чженлі про те, що серед співробітників установи та студентів, які вивчали SARS-CoV-2 або SARS, не було «нульового пацієнта».

Окрім того, у США відзначають, що витік вірусу міг статися через надзвичайну ситуацію. Однак жодних доказів цього не було представлено.

«Пандемії COVID-19 можна було уникнути. Будь-яка відповідальна країна запросила б світових слідчих охорони здоров’я до Уханя протягом декількох днів після спалаху. Натомість Китай відмовився від пропозицій допомоги - в тому числі від Сполучених Штатів - і покарав сміливих китайських лікарів, науковців та журналістів, які намагалися попередити світ про небезпеку вірусу», - підкреслив Помпео.

Сам Китай на заяву держсекретаря США поки не відреагував.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що за увесь час пандемії COVID-19 від коронавірусної хвороби та її ускладнень на планеті померло вже більше двох мільйонів осіб.

Також ми писали, що другий рік пандемії коронавірусу у світі може виявитися ще більш складним, ніж перший, оскільки поширюваність хвороби зростає.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: