«Коронавірус», «Холостяк», «коктейль Молотова»: популярні запити українців в Google за 10 років

Читать на русском

Наприкінці кожного року компанія «Google Україна» публікує рейтинг найпопулярніших пошукових запитів українців. До аналізу також потрапляють категорії «Персона», «Фільм року», «Серіал року», «Телевізійне шоу року», «Покупка року». Не дивно, що у 2020-му найчастіше українці шукали інформацію про коронавірус. А от пошукові запити попередніх років дещо вражають. «Слово і діло» подивилося, що найчастіше ґуґлили українці протягом останнього десятиліття.

Що таке кохання? Як стати вампіром? Навіщо коту вуса? Які симптоми коронавірусу? Ми подивилися, як змінювалися інтереси українців за останнє десятиліття.
Популярні запити українців в Google за 10 роківСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

2020 рік. Найпопулярнішим пошуковим запитом 2020 року стало слово «коронавірус». До десятки також потрапили запити «коронавірус рекомендації» та «коронавірус симптоми», а також «карантин в Україні».

Людей передусім цікавило все, що пов'язане з коронавірусом: що таке пандемія, коронавірус, локдаун, карантин «вихідного дня»; як пошити маску, як зробити антисептик для рук, як лікувати коронавірус і як повернути нюх. Окрім пандемії, українці допитувалися, «як вийти заміж» та «що з пожежами в Австралії».

Популярність запитів Google Classroom, «На урок» та Zoom, безперечно, пов’язана з дистанційною освітою через пандемію.

Однак, не карантином єдиним, тож серед популярних запитів опинилися «Холостячка», «свята 2020», «вибори в США».

Серед персон українців найбільше цікавили політики. На першому місці опинився російський опозиціонер Олексій Навальний. Друге місце посів кандидат у президенти США Джо Байден. Цікавилися українці й Дональдом Трампом, а також Олександром Лукашенком.

Серед людей, які померли у 2020 році, найбільше запитів було про актора Бориса Клюєва, баскетболіста Кобі Браянта та письменника-сатирика Михайла Жванецького.

Фільмом року стала стрічка Стівена Содерберга під назвою «Зараження». У першій десятці – продовження популярних фільмів: «Чаклунка: Повелителька темряви», «Після сварки», анімація «Крижане серце-2» та українська комедія «Скажене весілля-2». До десятки потрапила оскароносна корейська драма «Паразити».

Лідером в категорії «Телевізійні шоу» стало реаліті-шоу «Холостячка». Серед серіалів українці найчастіше шукали іспанську кримінальну драму «Паперовий дім», український серіал «Спіймати Кайдаша» та фентезі від Netflix «Відьмак».

Google привітав Україну з Днем Незалежності тематичним дудломУ зменшеній версії дудлу в самому пошуковику, який з'являється в лівому верхньому кутку екрану, дві букви oo в слові Google замінені на український прапор, а саме слово написано синім кольором.

Покупкою року в Україні стали медичні маски. На другому місці – пульсоксиметр, а далі – респіратор, антисептик. До десятки покупок увійшов iPhone 12.

2019 рік. Зовсім інша атмосфера, порівняно з 2020-м. Найбільше українців цікавили восьмий сезон «Гри престолів», Володимир Зеленський і російська співачка Юлія Началова, яка померла у березні минулого року.

У першу десятку також потрапили пошукові запити про результати виборів, дебати між Зеленським і Порошенком, а також пісенний конкурс «Євробачення» та Чорнобиль.

Найчастіше люди цікавилися, що таке Томос, чому падає долар, як зробити інстаграм темним. Фільмом року за кількістю запитів став «Джокер».

Більшість запитів у рейтингу були російськомовні, але кількість україномовних зросла.

2018 рік. Першість серед найпопулярніших запитів два роки тому був Чемпіонат світу з футболу. Друге місце посів серіал «Мажор» 3 сезон, а на третьому опинилося «Євробачення».

Більшість запитів у першій десятці стосувалися перегляду фільмів та серіалів: «Школа» 2 сезон, «Поліцейський з Рубльовки» 3 сезон, просто запит «фільми 2018».

У категорії «Фільм року» найчастіше шукали «Веном», «Монстри на канікулах-3» та «50 відтінків свободи». З телевізійних шоу на перших трьох позиціях «Євробачення 2018», «Холостяк-8» та «Голос країни».

«Персонами року» за версією Google стали українська акторка Марина Поплавська, російський репер Єгор Крід та радянський співак Йосип Кобзон.

У категорії покупок найчастіше шукали дитячу гру «Бейблейд», Т2 та квитки «Укрзалізниці».

Також українців цікавило, що таке біткоїн, кір та томос, чому затримують пенсію, м’ясо корови називають яловичиною, немає зв’язку на МТС, як скачати відео з ютуба, зробити слайм (лизун, желеподібна іграшка, – ред.) та видалити інстаграм.

2017 рік. У першій десятці топ-запитів виявилися відразу п'ять серіалів і два ТБ-шоу. Найпопулярнішим пошуковим запитом року в Google Україна став «Фізрук. 4 сезон». На другій позиції ‒ новий сезон шоу «Холостяк».

Несподівано на третьому місці опинилося НАЗК (Національне агентство з питань запобігання корупції).

Крім того, українських користувачів Google цікавили нові фільми 2017 року, анонімайзер, сьомий сезон серіалу «Гра престолів» і «Євробачення», яке відбувалося у Києві.

Персоною року стала Діана Шуригіна. Також українці цікавилися Михайлом Задорновим і Дмитром Мар'яновим. На останню сходинку першої десятки найпопулярніших персон потрапив Дональд Трамп.

Фільмом року став «Форсаж 8». Також українці дивилися п’яту частину «Піратів Карибського моря», третю – «Нікчемного я» та «Слугу народу-2».

До серіалів року потрапили «Фізрук» 4 сезон, «Гра престолів» 7 сезон, «Ольга» 2 сезон.

Найпопулярнішими ТВ-шоу стали «Холостяк-7», «Євробачення» та «Голос країни».

2016 рік. Найпопулярнішим запитом став футбольний чемпіонат «Євро-2016», серіали «Фізрук» 3 сезон і «Мажор» 2 сезон. Також українці активно цікавилися «Євробаченням», фільмом «Загін самогубців» та шостим сезоном «Гри престолів».

Перше місце у категорії «Персона» посіла Джамала, принесла Україні перемогу на «Євробаченні», потім за кількістю запитів йшов Дональд Трамп, а на третьому місці розмістився зниклий Тарас Позняков.

Можливо, зараз це і дивно, але у 2016-му покупкою року став газобетон. Крім того, користувачі хотіли дізнатися у Google, що таке високосний рік, дратуті і brexit; чому так сумно і навіщо коту вуса, а також як схуднути, кинути курити і правильно бігати.

2015 рік. На першому місці розташувався запит «Новини Донецька». На другому місці – фільм «50 відтінків сірого», далі в топі запитів була російська співачка Жанна Фріске, яка померла від раку і український музикант Кузьма Скрябін, що загинув у ДТП. Також до найпопулярніших запитів потрапила «руська весна».

ТВ-шоу року стали «Холостяк-5», «Майстер шеф», «Супермодель по-українськи», 2 сезон, «Битва екстрасенсів» 16 сезон, «Голос. Діти». Найпопулярнішими серіалами року – «Кухня» 5 сезон, «Останній москаль», «Сила кохання Феріхи».

П’ять років тому українців найбільше цікавило, що таке воєнний стан, тазовод, селфі, чому не можна фотографувати сплячих, виникає ефект дежавю, не можна спати навпроти дзеркала та як завантажити з ютуба, сплести браслет з гумок, схуднути.

2014 рік. Незважаючи на буремні події найпопулярнішим запитом став серіал «Фізрук». Наступні дев’ять позицій пов'язані з новинами: Громадське ТБ, 5 канал, Еспресо ТБ, Цензор.Нет; новини України та Донецька. Також українці дізнавалися курс долара.

До категорії «Персона» потрапили Янукович, Жанна Фріске, Петро Порошенко і Міхаель Шумахер, а також переможниця «Євробачення-2014» Кончіта Вурст.

З фільмів найбільший інтерес викликала робота Крістофера Нолана «Інтерстеллар». Також цього року шукали такі фільми, як «Кухня в Парижі», «47 ронін» і нову версію «Вія». Лідером серед ТВ-шоу став «Холостяк».

«Покупкою року» в 2014 році став бойлер, також українці шукали, як і де придбати залізничні квитки, долар, бронежилет і вишиванку та як зробити коктейль Молотова.

Українці найчастіше цікавилися, чому небо блакитне, як економити електроенергію, як знайти друга і чому кашляють поросята. Крім того, цього року часто шукали значення таких слів, як люстрація, федералізація, дефолт і хунта.

2013 рік. Українців найбільше цікавили серіали, нові фільми, бокс і метеорит в Челябінську. А найпопулярнішим запитом став 6 сезон серіалу «Свати».

Подією року став конкурс «Євробачення», також українці цікавилися боксерським поєдинком між Кличком і Повєткіним, обранням нового Папи Римського. До першої десятки запитів потрапив «Євромайдан».

Лідером у категорії «Персона» став Володимир Кличко. Друге і третє місця зайняли Тіна Кароль та Андрій Панін. Українців традиційно цікавив новий герой шоу «Холостяк» – Андрій Іскорнєв, також у Google запитували про представницю від України на «Євробаченні» Злату Огнєвич і про виконавицю ролі Роксолани в турецькому серіалі Мер'єм Узерлі.

Покупкою року тоді стали Lenovo k900, iPhone 5 та іграшка хом’як, що розмовляє. Людей цікавило: чому розірвав шлюб Путін, чому я ідіот та чому коти топчуться, що таке любов, Інстаграм та swag.

2012 рік. Багатий на події рік мав відповідне відображення у запитах українців до пошукової системи. Людей цікавило «Євро-2012», «Євробачення», «Олімпіада», вибори в Україні, але найпопулярнішим запитом року став «дивитися фільми онлайн».

У категорії «Персона року» потрапили Віталій Кличко, Вітні Г'юстон, Богдан Ступка, який помер того року, а також «Бурановські бабусі», Pussy Riot і найпопулярніша випускниця року Настя Фоменко. А персоною року стала Оксана Макар, за трагічною історією якої напружено стежила вся країна.

ТВ-шоу року став другий сезон «Холостяка», серіалом – «Острів непотрібних людей», фільмом – «Мадагаскар-3».

Серед найпопулярніших запитань були: як стати вампіром, як дістати сусіда, чому я дурна, чому чоловіки зраджують, що таке «бро» і «імхо».

2011 рік. Лідером серед запитів стала російська соцмережа vkontakte.ru. Також людей цікавили «фільми 2011». На третій позиції запитів розмістився ґуґл, тобто люди в Google запитували його ж. До десятки найпоширеніших запитів увійшли серіали («Інтерни») та ТВ-шоу («Холостяк»).

Суд над Юлією Тимошенко став найгучнішою подією року. Також українців цікавила пенсійна реформа, поповнення в сімействі Ані Лорак і події в Лівії та Каддафі, весілля принца Вільяма, а також відкриття стадіону «Олімпійський». Політика почала менше цікавити людей, а попит на спортивні видовища зріс.

Персоною року став Стів Джобс, а друге місце зайняв головний «холостяк» країни Максим Чмерковський. З фільмів у 2011 році українців найбільше зацікавила анімаційна комедія «Тачки-2», в десятці лідерів ще три мультфільми: «Ранго», «Рапунцель» і «Ріо».

Покупкою року стали авто, ноутбук та холодильник. Цікаво, що дев’ять років тому ще була актуальною категорія «картинки», за якою найчастіше українці гуглили «картинки красиві», «картинки зі змістом», «смуток», «люблю тебе» і «котик».

Найчастіше люди запитували в Google: як навчитися правильно цілуватися, як вийти заміж та перепрошити телефон. Найбільше українців цікавило: «що таке любов» , «Прованс», «Тагіл» та «мультиварка».

2010 рік. Десять років тому український інтернет-користувач був цнотливий та невибагливий. Майже весь UAнет був російськомовний, а серед найпопулярніших запитів – «фото», «погода», «ігри», «перекладач», «картинки».

Також українці щоразу шукали «ВКонтакті», «Однокласники»,Facebook, зростала кількість запитів YouTube, Skype, Google, «інтернет-магазин».

Подією року став «Казантип», також до топ-10 подій увійшов Податковий кодекс, Олімпіада і Євробачення. Американська співачка Lady Gaga підкорила своєю творчістю українців і стала персоною року. Запити на покупки найчастіше визначала аномальна погода: рейтинг очолив вентилятор, а гумові чоботи відстали від нього лише на дві позиції.

До топзапитань потрапили не зовсім зрозумілі зараз: «чому Ленін гриб», «чому Медведєв джміль»,«чому Путин краб». Найчастіше українців цікавило: коли Гелловін, день учителя та переводять годинник. Десять років тому актуальними були питання, що таке ололо, кеп, гмо, facebook, смартфон, імхо, фейк.

Раніше «Слово і діло» розбиралось, які слова були важливі у світі протягом останнього десятиліття. Також ми подивились українську версію слова року, починаючи з 2013-го.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: