Українсько-турецькі ракетоносії: чи є потенціал у нового проєкту

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Українська влада обговорює із Туреччиною можливість комерціалізації ракетної галузі, щоби спільними зусиллями створити ракетоносії, які можна було би запускати з території третіх країн. У коментарі «Слово і діло» військовий експерт Олег Жданов зазначив, що в умовах, коли припинила свою дію низка договорів щодо стримування озброєння, Україна може зайняти вигідне становище на оборонному ринку.

«Це комерційний варіант і йдеться про створення ракети на продаж. Це цілком піддається реалізації на сьогодні, з урахуванням того, що у нас є база і конструкторська думка, тобто школа зі створення ракетоносіїв, а в Туреччини є гроші», ‒ сказав Жданов.

Експерт зазначив, стосовно створення ракет нині відбувається серйозна гонка озброєнь, бо низка міжнародних договорів припинила своє існування.

Україна планує виробляти ракетоносії разом с ТуреччиноюУкраїнська влада обговорює з Туреччиною можливість комерціалізації ракетної галузі для того, щоб спільними зусиллями створити ракетоносії, які можна було б запускати з території третіх країн.

«Сьогодні всі, у кого є хоч якісь гроші, хоче створити або посилити свою обороноздатність. Договір про нерозповсюдження ракет малої середньої дальності припинив своє існування. Договір про нерозповсюдження ядерної зброї, договір про обмеження стратегічних наступальних озброєнь в Європі ‒ припинили своє існування. В останню неділю жовтня закінчилася дія ембарго на купівлю Іраном будь-яких видів озброєнь. Світова система безпеки анулювалася і немає жодних обмежень. Сьогодні ринок просто божевільний», ‒ пояснив експерт.

На думку Жданова, українські ракетоносії могли би мати великий попит. Бо коштують дешевше, ніж їхні аналоги зі США, Ізраїлю та Великої Британії.

«Якщо сьогодні вийти на ринок із таким ракетоносієм, припустімо, з дальністю до 5-5,5 тисяч кілометрів, це буде просто успіх. Такий товар буде дуже популярний», ‒ зазначив він.

Нагадаємо, раніше міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський повідомив, що Міноборони уперше зробить держзамовлення на виробництво літаків АН-178. Цим займатиметься ДП «Антонов».

Також ми писали, що Уруський запропонував передати до управління його відомства ще три держпідприємства, одне з яких бере участь у виробництві бойових ракет.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: