У НАТО перерахували головні військові загрози до 2030 року

Читать на русском
НАТО вважає Китай другою за масштабами військовою загрозою своїй безпеці після Росії та вважає за необхідне створити в структурі альянсу постійний орган для оцінки дій цієї країни.
24 канал

У НАТО назвали Росію головною загрозою безпеки як мінімум до 2030 року.

Про це йдеться у доповіді щодо реформування альянсу, опублікованій в середу, 2 грудня.

«На перспективу до 2030 року Росія швидше за все залишається головною військовою загрозою для альянсу», - зазначено в документі.

При цьому НАТО вважає Китай другою за масштабами військовою загрозою своїй безпеці після Росії та вважає за необхідне створити в структурі альянсу постійний орган для оцінки дій цієї країни.

«Китайська міць і глобальні можливості представляють гострий виклик відкритим і демократичним суспільствам, особливо враховуючи його прагнення до авторитаризму і територіальної експансії. Хоча Китай не представляє для альянсу такого масштабу безпосередньої військової загрози, як Росія, він розширює свої військові можливості в Середземному морі, Атлантичному океані і Арктиці, а також поглиблює оборонне співробітництво з Росією», - сказано в доповіді.

Відзначається, що «НАТО має розглянути створення консультативної структури для обговорення всіх аспектів інтересів безпеки країн НАТО щодо Китаю».

Так, НАТО вважає за необхідне зберегти Раду Росія - НАТО (РРН) як інструменту для політичного діалогу про мирне співіснування з Росією, однак має намір вести цей діалог з «позиції сили та атлантичної єдності».

«НАТО має залишатися відкритою для обговорення мирного співіснування з Росією. Однак щоб такий діалог був продуктивним, він має вестися з позиції єдності та сили. Альянс повинен продовжувати розглядати РРН як головний майданчик для доставки політичних послань Росії», - пояснили в НАТО.

Як підкреслили в доповіді, НАТО вважає Росію своїм головним військовим супротивником на найближче десятиліття. У зв'язку з цим НАТО має створити спеціальний розвідувальний відділ для спостереження за військовою і технологічною співпрацею Росії та Китаю.

Раніше Міноборони вперше придбало товари для армії через агентство НАТО.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: