Нова Адміністрація США: чи буде призначений спецпредставник з питань України

Читать на русском
Владислав Фарапоновексперт-американіст

На президентських виборах США переміг кандидат від Демократичної партії Джо Байден. Він замінить на посту нинішнього лідера Дональда Трампа й стане 46-м президентом Сполучених Штатів. У коментарі «Слово і діло» політолог-американіст Владислав Фарапонов розповів, що Адміністрація Байдена може повернути посаду спецпредставника з питань України, але це станеться не раніше літа.

«Загалом, якихось змін у зовнішній політиці чекати не варто. Я думаю, що вони будуть, але ближче до наступного літа, оскільки немає ще навіть кандидатури на посаду держсекретаря. Взагалі, це – можливо. Але, знову ж таки, спеціальний представник з питань України підпорядковувався державному секретареві. Раніше це був Курт Волкер. Зараз це залежить від того, чи знайдеться, по-перше, така людина, яка захоче поїхати в Україну. Добре було би, до речі, якби це був колишній виконувач обов’язків посла Вільям Тейлор, наприклад, або хтось із посольства – не нова людина, яка знає проблематику», — сказав Фарапонов.

Якою була підтримка України з боку США за республіканців та демократівЗа будь якої влади в США Україна отримувала підтримку за кількома програмами. Зокрема, за військовою — від початку війни на Донбасі було виділено понад 447 млн доларів.

Експерт додав, що від української влади залежить, у якому питанні США надаватимуть політичну підтримку.

«Водночас, у розмови щодо спецпредставника з Криму я точно мало вірю. Тут багато залежить від української влади, що вона конкретно запропонує: або участь у Кримській платформі або спецпредставник щодо Донбасу. Я не думаю, що США підуть і на те, і на те», — додав Фарапонов.

На думку політолога, у призначенні є сенс, якщо посаду займе людина, обізнана у питаннях української політики та особливостях конфлікту із РФ.

«Я думаю, що максимальної участі чекати не варто. Якщо буде зустріч у «нормандському форматі», то після цього можна про щось говорити», — пояснив експерт.

Нагадаємо, за попередніми підрахунками, представник демократів та колишній віцепрезидент США Джо Байден переміг на виборах президента США, він отримав щонайменше 273 голоси виборників.

Також ми писали, що демократ вважає ганьбою відмову Трампа визнавати результати виборів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: