У Нацбанку назвали причини падіння курсу гривні

Читать на русском
Падіння курсу гривні протягом останніх декількох місяців пов'язане із зовнішніми та внутрішніми факторами. У НБУ запевнили, що ринок функціонує добре і не бачать катастрофи.

Падіння курсу гривні протягом останніх декількох місяців пов'язане із зовнішніми та внутрішніми факторами. У НБУ запевнили, що ринок функціонує добре і не бачать катастрофи.

Про це сказав директор департаменту відкритих ринків Олексій Лупін в інтерв'ю виданню Мінфін.

Як зазначив Лупін, частково девальвація пояснюється пандемією COVID-19 і загальним негативним фоном у світі.

«Апетит до ризику впав, інвестори скоротили інвестиції в усі країни, котрі розвиваються. Це призводить, в тому числі й до того, що інвестори-нерезиденти виходять з державних цінних паперів», - сказав він.

З внутрішніх чинників Лупін відзначив суттєве зростання державних витрат: в середині літа на єдиному скарбничому рахунку було 75 млрд грн, зараз залишок - близько 15 млрд грн. За його словами, такі активні бюджетні витрати також створюють попит на валютному ринку.

Крім того, є прив'язка до аграрного циклу: від врожаю до врожаю.

«Літо - не найкращий період, з точки зору надходжень експортного виторгу. У жовтні виторг значно зріс, у порівнянні з вереснем, але ми ще не на піку», - зазначив він.

«У будь-якому випадку ми не бачимо ніякої катастрофи. Беручи до уваги зовнішній і внутрішній фон, валютний ринок функціонує дуже добре», - додав він.

Нагадаємо, НБУ станом на ранок 10 листопада 2020 року встановив офіційний курс на рівні 28,11 грн за долар. Курс на 2 копійки нижче в порівнянні з попереднім днем.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: