Місцеві вибори: як зміниться влада в регіонах

Читать на русском
Валентин Гладкихполітичний експерт

25 жовтня відбулися місцеві вибори, зокрема, українці обирали мерів міст. Офіційні результати голосування Центральна виборча комісія озвучить за кілька днів, проте соціологічні дослідження оприлюднили перші дані. У коментарі «Слово і діло» політолог Валентин Гладких зазначив, що переможцями місцевих виборів стануть політичні сили, які будуть спроможні домовитися.

«Результати «Слуги народу» не треба порівнювати із якимось абсолютом. Можна порівняти із результатами опонентів. Єдине, що зразу впадає в око – це ренесанс ОПЗЖ. Їм вдалося показати досить високий результат, а також вийти за рамки свого електорального регіону. Їхня присутність зараз буде значно ширшою, якщо порівнювати із виборами 2015 року. Також можу відзначити суттєве скорочення кількості представників «Батьківщини» та «Євросолідарності»», — сказав Гладких.

Гладкий пояснив, що попередніх переможців місцевих виборів треба оцінювати за наступними критеріями.

Вибори мерів: хто перемагає одразу, а кому доведеться йти на другий турКиїв, Одеса, Дніпро, Львів, Полтава, Кривий Ріг обиратимуть мера у другому турі. Хто перемагає у першому?

«Відбулося посилення місцевих еліт, бо у всіх обласних центрах мери, фактично, збережуться і підтримку на рівні місцевих рад їм забезпечуватимуть непарламентські партії. Це також дуже характерна особливість цих виборів», — сказав експерт.

Крім того, реальні переможці — це ті, хто зможе домовитися.

«Перед тим, як говорити поразка це чи перемога – треба визначити критерії, за якими ми будемо це визначати. По-перше, всі суб’єкти виборчого процесу, які потрапили до органів влади, можуть, за великим рахунком, вважатися переможцями, на відміну від тих, які не пройшли. По-друге, це кількість мандатів, скільки їх здобули суб’єкти виборчого процесу. І, по-третє, насправді переможці виборів – це не ті, хто набрав найбільше голосів, а ті, хто створять коаліцію. Хоча, коли ми говоримо про самоврядування в Україні, то коаліції не передбачені чинним законодавством на місцях. Ще один критерій — рівномірність здобутих мандатів по території України, а також кількість мерів від тих чи інших партій», — експерт.

У ЦВК повідомили, що явка виборців на чергових місцевих виборах в Україні 25 жовтня склала менш як 37%.

Також ми вирахували, що шість десятків нардепів балотувалися на місцевих виборах, кожен десятий – до райради.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: