Загострення в Карабасі: яку позицію повинна зайняти Україна

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

У зв'язку із загостренням конфлікту в Нагірному Карабасі постійна рада ОБСЄ сьогодні ввечері проведе спеціальне засідання. На порядку денному – бойові дії між Вірменією та Азербайджаном. На думку експерта-політолога Олександра Леонова, яку він виказав у коментарі «Слово і діло», Україна, займаючи певну позицію щодо загострення, має пам’ятати про своє стратегічне партнерство з Азербайджаном та спільну участь у форматі ГУАМ.

«Ця історія показує, що ніякого замороженого конфлікту не буває. І цей статус-кво міг порушитися будь-якої миті. Як мені здається, Азербайджан підійшов до тієї межі, коли він готовий вирішувати цю проблему, бо це гальмує розвиток. Думаю, що вони готувалися до такого сценарію, тому що збільшувався й військовий бюджет, і заручався підтримкою Туреччини. До речі, Туреччиніце теж вигідно, бо вона намагається наростити своє лідерство в інших регіонах. Україна має пам’ятати, у свою чергу, що Азербайджан є стратегічним партнером України», – пояснив Леонов.

Він зазначив, що Азербайджан діє в межах своїх прав та міжнародного права.

Конфлікт у Нагірному Карабасі: постійна рада ОБСЄ проведе екстрене засіданняУ зв'язку із загостренням конфлікту в Нагірному Карабасі постійна рада ОБСЄ сьогодні ввечері проведе спеціальне засідання.

«Є декілька нюансів: Азербайджан і Туреччина, згідно з нашою, нещодавно затвердженою концепцією, є нашими стратегічними партнерами. До того ж Азербайджан є членом ГУАМ і, отже, наш союзник. Тому ми маємо розвивати стосунки, якби там не було. І, як би там не було, Азербайджан намагається повернути окуповані території: Нагірний Карабах, а також території Азербайджану, які займають вірменські війська», – прокоментував Леонов.

На його думку, переговорний процес щодо Нагірному Карабаху триває надто довго й не показує жодних результатів.

«Там є і Мінський формат, і переговори, і присутні ОБСЄ, адже там є і Росія, з якою неможливо домовитися. І, вочевидь, Азербайджан має право діяти і в силовому руслі», – заключив Леонов.

У неділю, 27 вересня, в регіоні почалися бойові дії між Азербайджаном і Вірменією.

В Азербайджані назвали конфлікт із Вірменією вітчизняною війною.

Сьогодні Рада Безпеки ООН збереться на екстрене обговорення ситуації в Нагірному Карабасі у форматі закритих консультацій.

Також прем'єр Вірменії заявив про втручання Туреччини в конфлікт.

До цього радник Ердогана прокоментував можливість участі турецької армії у війні в Нагірному Карабасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: