Протистояння Вірменії та Азербайджану: чи є ризик повномасштабної війни

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

У неділю зранку Азербайджан перейшов у наступ уздовж вірменсько-азербайджанського кордону. У відповідь на це Вірменія ввела в країні воєнний стан та оголосила про загальну мобілізацію. У коментарі «Слово і діло» політолог Євген Дикий відзначив, що можливість розвитку ситуації в напрямку повномасштабної війни може вирішитися найближчими днями та залежить від політичних аспектів.

«Ймовірність повномасштабної війни зараз дуже висока. Таке враження, що сторони саме до цього й готувалися. Питання, чи буде війна, фактично постане в найближчі день-два, але це вже питання виключно політичне, тому що з військової сторони питання вже зрозуміле», – сказав Дикий.

За його словами, конфлікт можна порівнювати з конфліктом навколо Косово.

Бої за Нагірний Карабах: Азербайджан заявив про понад 500 убитих вірменських військовихЧерез бойові дії в Нагірному Карабасі вбито понад 550 військовослужбовців Вірменії. Втрати серед військовослужбовців у Баку не уточнили.

«Наша ситуація на Донбасі на цей конфлікт зовсім не схожа. При тому, що формально провести аналогію можна провести з конфліктом навколо Косово. Це конфлікт між вірменським та азербайджанським етносами, який триває дуже довго. На це накладалося питання і геноциду вірменського народу, і політики радянської влади щодо штучного нарізання кордону, що сприяло наростанню конфлікту. Також важкий період горбачовської перебудови з вірменськими протестами в Баку. Тому говорити про якісь аналогії, особливо з Донбасом, де відбулася окупація фактично, досить складно. Цей конфлікт, найімовірніше, ближчий до косівського сценарію», – пояснив Дикий.

Дикий додав, що позиція України повинна бути в цьому питанні обережною та збалансованою.

«У ситуації, коли ми частково почали визнавати документи Косова, то такий обережний гнучкий підхід має буди і до Карабаху. Тобто без прямого визнання, але без відвертої підтримки азербайджанської сторони. Хоча, звісно, є залізна логіка геополітики», – підсумував Євген Дикий.

Нагадаємо, вчора Міноборони Азербайджану заявило про початок військової операції на лінії зіткнення в зоні карабаського конфлікту. Прем'єр Вірменії Нікол Пашинян заявив про напад на невизнану Нагірно-Карабахську республіку (НКР) з боку Азербайджану.

Станом на ранок 28 вересня Вірменія та Азербайджан продовжили взаємні обстріли.

Крім того, у Міноборони Азербайджану заявили, що під час конфлікту були вбиті понад 550 вірменських військових.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: