Виплати лікарям: чи пов'язані з передвиборчим періодом

Читать на русском
Дмитро Шерембейголова правління БФ "Пацієнти України"

Кабмін збільшить доплати лікарям у середньому на 3 тисячі гривень. Також уряд продовжує займатися додатковим пристроєм лікарень в умовах епідемії коронавируса, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. У коментарі «Слово і діло» голова БФ «100% Життя» Дмитро Шерембей наголосив, що уряд впроваджує разові виплати лікарям перед виборами, а передусім необхідно закупити захисні засоби для лікарень.

«Лікарям потрібні маски, дезінфектанти, костюми, які їх би захищали, але які 6 місяців не купували. І що, ці 3 тисячі врятують їм життя? Ні, не врятують. Зараз перед місцевими виборами анонсована одноразова виплата по 3 тисячі гривень, тобто по 100 доларів. Це примітивний підкуп голосів», – сказав Шерембей.

Шерембей додав, що ситуацію покращить тільки продовження медичної реформи.

В Україні запрацювала Медична радаПри МОЗ України почала роботу Медична рада, основне завдання якої – реформування сфери медицини.

«Їм не 3 тисячі треба, їм потрібна медична реформа, як це зробили із сімейною медициною. Наприклад, сімейний доктор раніше отримував 3 тисячі гривень, а сьогодні отримує від 18 до 26 тисяч. Їм треба реформа, а не подачка. Це допомогло вирішити багато проблем, у принципі», – зазначив він.

За його словами, фінансування медичної галузі має бути на рівні 5% від ВВП.

«Не потрібно закладати якісь додаткові мільярди. Їм треба просто виконати норму закону, яка говорить про наступне: на медицину має виділятися 5% ВВП, а зараз це на рівні 2,3% – 2,6%. Тобто практично 100 мільярдів не доплачується. Звичайно, ці гроші, які додатково закладають зараз, потрібні і ця метушня якоюсь мірою допоможе, але потрібно йти до того, щоб виконувати норму закону», – підсумував Дмитро Шерембей.

Нагадаємо, в Україні з 1 вересня на 270 грн зросла мінімальна зарплата.

«Слово і діло» вивчило «першовересневі» обіцянки політиків, а також обіцянки щодо зарплат вчителів, які провалила попередня влада.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: