Підготовка до опалювального сезону: чи готові українці до зими

Читать на русском
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

У Кабінет міністрів України повідомили, що на сьогодні Україна на 50% готова до опалювального сезону. Директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко у коментарі «Слово і діло» відзначив, що опалювальний сезон буде для українців непростим, попри готовність домогосподарств та підприємств, через падіння доходів та накопичення заборгованості.

«Готовність до опалювального сезону - це дуже формальна ознака. Для житлового фонду є спеціальна формула готовності до опалювального сезону, яку визначає управитель – приватний чи державний або ОСББ. Це одна складова готовності. Друга складова готовності – це готовність підприємств теплокомуненерго. У них є теж своя звітність», - сказав Сергієнко.

Шмигаль оцінив готовність України до опалювального сезонуСтаном на середину літа Україна вже на 50% готова до наступного опалювального сезону. Вдалося накопичити запаси газу та вугілля.

Експерт пояснив, що готовність до опалювального сезону може бути оцінена виходячи саме з цих показників.

«Однак, на жаль, всі ці формальні нормативні документи не враховують головного – готовності населення до опалювального сезону. А я можу сказати, що вочевидь, населення не готове, оскільки заборгованість вже кілька років поспіль зростає. Тобто, люди не спроможні сплачувати за існуючим тарифам. Влітку люди намагаються погасити цю заборгованість: взимку зазвичай платять одне, а влітку гасять борги і намагаються надолужити те, що не вдалося оплатити взимку. Немає ніяких ознак, що взимку не повториться така ж сама ситуація», - пояснив експерт.

Сергієнко додав, що спроможність населення оплачувати рахунки впала і у зв’язку з коронавірусом.

«Виходячи з цих факторів, нас чекає важка зима. Гроші йтимуть в першу чергу на їжу, в другу – на комуналку, а це погано діє, як на людей, так і на підприємства, бо ніхто не любить жити в борг», - сказав експерт.

Нагадаємо, в липні стало відомо, що імпорт газу до України з ЄС досяг рекордних обсягів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: