Карта ООС: ситуація на сході України на 16 липня

Читать на русском

Ситуація на сході країни станом на 16 липня 2020 року за даними РНБО України, пресцентру ООС, Міністерства оборони, журналістів і волонтерів.

Минулої доби російсько-окупаційні війська, хоча і зменшили кількість обстрілів наших оборонних позицій до 12, проте про зниження інтенсивності вогню не йдеться. Противник вже у традиційний для себе підступний спосіб застосовував заборонені Мінськими домовленостями міномети калібру 120 мм, а також озброєння бойових машин піхоти, гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

Підрозділи Об’єднаних сил перебували напоготові, вогнем із не заборонених чергових вогневих засобів примушували ворога припинити свою активність і міцно тримають займані рубежі.

За минулу добу втрат серед українських воїнів не допущено.

Адекватно відповідаючи противнику, підрозділи Об’єднаних сил 15 липня ліквідували двох окупантів.

Луганський напрямок

Тут російсько-окупаційні війська увечері з мінометів калібру 120 мм, гранатометів різних систем та стрілецької зброї обстрілювали наші опорні пункти обладнані неподалік Оріхового та Новотошківського.

А поблизу Новолуганського у ранковий час задіяли озброєння БМП і автоматичні станкові гранатомети.

Донецький напрямок

Там 3 обстріли упродовж доби обліковані в районі Талаківки. На цій ділянці фронту окупанти відкривали вогонь з гранатометів, кулеметів та стрілецької зброї, а також випустили 6 мін 120-го калібру.

З гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї противник по два рази обстрілював захисників Мар’їнки і Гнутового, і по одному – позиції наших військ біля Авдіївки та Водяного.

Підкреслюємо, що минулої доби збройні формування Російської Федерації вкотре застосували вогневі засоби ураження по українському населеному пункту

Факт використання російськими незаконними збройними формуваннями на Донбасі заборонених міжнародними конвенціями протипіхотних мін ПОМ-2, які несуть загрозу життю та здоров’ю мирного населення, задокументували представники української сторони СЦКК.

Так, 15 липня російсько-окупаційні війська з напрямку непідконтрольного селища Доломітне здійснили обстріл з РПГ-7 у бік житлових будинків селища Новолуганське, Бахмутського району, Донецької області.

При цьому йдеться про зафіксовану заміну ворогом штатної гранати на міну ПОМ-2, що перебувають на озброєнні ЗС РФ.

Одну з мін, яка, на щастя, не привелась у бойовий стан, було виявлено на території ЗАТ “Бахмутський аграрний союз”. Найближчим часом планується утилізація боєприпасу підрозділом ДСНС України. Водночас, триває подальше обстеження прилеглої території з огляду на ймовірність знаходження на ній ще декількох таких мін.

Обстановка на сьогодні, 16 липня

У ранковий час російсько-окупаційні війська здійснили 3 обстріли на Донецькому напрямку.

З 07:30 до 09:00 противник з боку Ужівки двічі відкривав вогонь по опорних пунктах підрозділів Об’єднаних сил в районі Водяного, використав при цьому гранатомети різних систем, зенітну установку ЗУ-23-2, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

Після 10:00 зі станкових протитанкових гранатометів, кулеметів великого калібру та стрілецької зброї окупанти 20 хвилин обстрілювали позиції наших військ неподалік Старогнатівки.

Попередньо, внаслідок цих обстрілів втрат серед українських захисників немає.

Втрати ворога уточнюються.

Ситуація в районі проведення операції – повністю контрольована.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: