Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 13-17 липня

Читать на русском

У Верховній раді стартує останній пленарний тиждень перед канікулами. Питань на порядку денному багато, але вже кілька тижнів, як нардепи застрягли в поправках до законопроекту про легалізацію грального бізнесу. Тому сьогодні і завтра було вирішено провести два позачергових засідання. Про що йшлося на Погоджувальній раді – в матеріалі «Слово і діло».

Сьогоднішнє позачергове засідання почалося о 14-й годині, завтра позачергове стартує о 15-й годині. Крім того, спікер Дмитро Разумков допустив, що Верховна рада і далі буде збиратися на позачергові засідання, якщо розгляд законопроекту про гральний бізнес ще затягнеться. 16 липня парламент повинен провести урочисте засідання з нагоди 30-річчя ухвалення Декларації про державний суверенітет України. У п'ятницю, під час години запитань до уряду, депутати заслухають міністра оборони Андрія Тарана.

У «Слузі народу» назвали ситуацію із законопроектом про гральний бізнес «поправочним спамом». «Президент України не сприймає філософію поправочного тероризму, яка, на жаль, знайшла місце у Верховній раді. Президент і далі буде в такому разі, коли деякі політичні партії блокують роботу Верховної ради, допомагати парламенту та розвантажувати свою роботу шляхом проведення позачергових сесій», – зазначив після представник Володимира Зеленського в Раді Руслан Стефанчук.

Також фракція попросила включити до порядку денного тижня законопроект Максима Бужанського «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державною мовою в навчальних закладах». Автор ініціативи запропонував, щоб перехід шкіл з російською мовою навчання на українську відклали з вересня 2020 року до вересня 2023-го. При цьому комітет рекомендував відхилити законопроект, Разумков попросив поставити його на розгляд.

«Європейська солідарність» зажадала створити тимчасову слідчу комісію з розслідування фальсифікації справ проти п'ятого президента Петра Порошенка, а також тиску на Державне бюро розслідувань та інші силові структури. «Опозиційна платформа», своєю чергою, хоче створити ТСК щодо оприлюднених «плівок Деркача».

Крім того, фракція ЄС виступає за включення до порядку денного законопроекту про виведений капітал. «Зеленський вже якось сказав, що він за ухвалення закону про виведений капітал. Тож ми зареєстрували цей законопроект. Ми вимагаємо, щоб ви внесли його до порядку денного цієї сесії так само, як і закон, який дасть реальне страхування медикам», – заявила Ірина Геращенко.

«Батьківщина» розкритикувала список законопроектів, які винесли для розгляду на позачерговому засіданні. У групі «За майбутнє» заявили, що перед місцевими виборами уряд направив фінансування тільки на округи й райони, де є кандидати від «Слуги народу». «Усі інші округи, райони кошти забрали. І це пряма вказівка уряду. Мало того, що не дають кошти, так взяли навіть ті кошти, які були раніше виділені і вибиті на фінансування в районах», – підкреслив Віктор Бондар.

Нагадаємо, «Слово і діло» порахувало, скільки обіцянок дали нардепи за час роботи трьох сесій Верховної ради.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: