Експорт озброєння: що та яким державам може продавати Україна

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Українські компанії та підприємства, які мають право на експорт військової продукції, більше не зобов'язані погоджувати ціни за зовнішніми контрактами з держконцерном «Укроборонпром». У коментарі «Слово і діло» військовий експерт Олег Жданов зазначив, що попит на українське озброєння у світі є, але консультуватися з міжнародними кураторами все одно доведеться, щоб не потрапити в «незручну ситуацію».

«Сьогодні ми, на жаль, не є суверенними, у нас зовнішнє управління. Щоб не потрапити в «незручні ситуації» з продажем зброї, ми змушені консультуватися з нашими кураторами. Якби ми були суверенною державою, ми могли б продавати нашу зброю кому вважаємо за потрібне. Дуже великим попитом наше озброєння користується в арабських країнах. Якщо Європа й США, образно кажучи, задерли носа, тому що в них військові технології далеко пішли вперед. Хоча з деяких питань ті ж США дуже поглядають на наші радіолокаційні станції та навігаційні системи й завод «Південмаш». Ось арабські країни та Індія дуже зацікавлені в закупівлі нашого озброєння. До речі, Об'єднані Арабські Емірати замовили в нас тактичні ракети – комплекс «Грім», також вони готові фінансувати розробки дронів і готові їх купувати в приватних компаній. Дуже цікаві арабським країнам наші бойові роботи «Фантом», і вже є друга версія», – повідомив Жданов.

ЗСУ взяли на озброєння новий бронеавтомобіль – відеоГоловним озброєнням Козак-2М1 є 12,7 мм крупнокаліберний кулемет НСВ, який встановлений в захищеній турелі.

На думку фахівця, процес спрощення процедур експорту українського озброєння пов'язаний із лібералізацією і реформою військово-промислового комплексу.

Жданов наголосив, що експорт озброєння, попри ослаблення внутрішніх процедур регулювання, може залежати від зовнішніх факторів і розстановки сил.

«Нарешті ми дійшли до того, що йде ліквідація державної монополії на право продажу озброєння. Йде процес лібералізації порядку. Зараз дуже багато компаній, у тому числі й приватних, які випускають конкурентне озброєння. Починаючи від дронів-розвідників або ударних дронів і закінчуючи радіолокаційними станціями, ракетним озброєнням, якщо ми говоримо про «Південмаш», танковим озброєнням, яке виготовляє завод Малишева. Тобто в нас величезний спектр аж до важкого озброєння. Тому це дуже позитивний сигнал», – сказав Жданов.

Військовий експерт звернув увагу, що при цьому держава повинна регулювати, а не контролювати, кому продається озброєння, а також займатися питанням збереження державних таємниць, пов'язаних із галуззю.

«Є СБУ, яка відповідає за дотримання державних секретів і контррозвідувальну діяльність. Також повинна бути комісія або комітет з озброєння, який би стежив, щоб новітні розробки озброєння, які можуть вплинути на національну безпеку нашої країни, не потрапили до потенційного супротивника», – підсумував Олег Жданов.

Нагадаємо, «Укроборонпром» передає приміщення Вищого антикорупційного суду.

Раніше з'ясувалося, скільки справ відкрито щодо зловживань в «Укроборонпромі».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: