Карта ООС: ситуація на сході України на 21 червня

Читать на русском

Ситуація на сході країни станом на 21 червня 2020 року за даними РНБО України, пресцентру ООС, Міністерства оборони, журналістів і волонтерів.

Вчорашня доба в районі проведення операції Об’єднаних сил позначилася різким збільшенням кількості збройних провокацій з боку російсько-окупаційних військ. Так, упродовж вчорашнього дня ворог здійснив 28 обстрілів в бік позицій українських підрозділів, при цьому активно застосовуючи артилерійські системи, калібри яких заборонені до використання.

За оперативними даними штабу операції, за минулу добу окупанти випустили в бік оборонних укріплень Об’єднаних сил 104 снаряди зі ствольної артилерії 122 калібру, 10 снарядів калібру 152 мм, 92 мінометні боєприпаси 120-го та 113 мін 82-го калібрів. Окрім того противник двічі застосував некеровані ракетні системи та вів вогонь з гранатометів і стрілецької зброї.

Внаслідок ворожих обстрілів за минулу добу жоден військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил не загинув. Трьох наших захисників було евакуйовано з передових позицій з бойовими пораненнями та надано невідкладну медичну допомогу.

Як інформує штаб операції із посиланням на дані української розвідки, внаслідок влучного вогню у відповідь з боку українських військ щонайменше один окупант дістав поранення.

Луганський напрямок

Переважна більшість ворожих обстрілів, а саме 22, сталася на цьому напрямку. Там ворожий вогонь розпочався з п’ятої ранку і не вщухав фактично до 19:30. Окремі райони нашої оборони російсько-окупаційні війська обстрілювали по кілька разів за добу. Так, оборонні укріплення Об’єднаних сил біля н.п. Хутір Вільний перебували під ворожим вогнем п’ять разів, поблизу Новоолександрівки – чотири рази, в районі Оріхового тричі та двічі неподалік Попасної.

Також, поодинокі збройні провокації фіксувалися біля н.п. Новозванівка, Троїцьке, Шуми, Золоте-4, Луганське, Залізне, Новотошківське та Кримське.

Ворожий вогонь був прицільним, і таким, що ніс пряму загрозу нашим захисникам. Тож українські військовослужбовці не залишили без відповіді більшість вогневих провокацій з боку противника. При цьому наші воїни застосовували чергові вогневі піхотні засоби, щоразу змушуючи ворога припиняти вогонь.

Донецький напрямок

Там вчора російсько-окупаційні війська відкривали вогонь шість разів. Ворожа збройна активність у смузі дій цього оперативно-тактичного угруповання розподілилася наступним чином: по два рази ворог застосував зброю біля Широкиного, Авдіївки та Павлополя.

Українські захисники чітко ідентифікували місця, звідки ворог здійснював обстріли. Ними виявилися н.п. Мінеральне, Крута Балка, Ужівка та Саханка. Жодну з шести ворожий збройних провокацій військовослужбовці Збройних Сил України не залишили без належного реагування, щоразу ведучи вогонь у відповідь з чергових піхотних засобів.

Обстановка на сьогодні, 21 червня

Від початку поточної доби, станом на 12:00 в районі проведення операції Об’єднаних сил задокументовано шість випадків відкриття вогню з боку російсько-окупаційних військ. Зокрема, чотири рази ворог порушив режим перемир’я на луганському напрямку на двічі на донецькому.

Так, сьогодні зранку, починаючи з 04:30 і до 05:40 противник обстріляв опорні пункти підрозділів Об’єднаних сил одразу біля трьох населених пунктів. Йдеться про с. Шуми, Залізне та Кримське. Там російсько-окупаційні війська застосували міномети 120-го та 82-го калібрів та двічі цілили зі станкових протитанкових гранатометів.

Згодом, з 08:10 і до 09:00 російсько-окупаційні війська обстріляли наші позиції біля Авдіївки та Старогнатівки. В районі першого ворог застосував міномети 120-го калібру, витративши 11 боєприпасів, 10 разів вистрілив з озброєння БМП, тричі зі станкового протитанкового гранатомета, а також вів вогонь з ручних гранатометів РПГ та кулеметів крупного калібру. Вогонь вівся з напрямку с. Каштанове.

В районі Старогнатівки противник використав протитанкову керовану ракету та станкові протитанкові гранатомети. Цього обстрілу ворог завдав зі сторони н.п. Біла Кам’янка.

Загальна витрата ворожих боєприпасів вже від початку поточної доби попередньо склала близько 60 мін згаданих калібрів. Застосування противником ствольної артилерії станом на 12:00 не зафіксовано.

Військовослужбовці Збройних Сил України діяли чітко і злагоджено, відповідаючи противнику вогнем з піхотних засобів.

Від початку цієї доби, внаслідок ворожого вогню дістав поранення один український захисник. Його було оперативно евакуйовано з бойової позиції та надано медичну допомогу. Стан здоров’я військовослужбовця наразі задовільний.

Втрати противника уточнюються.

Станом на зараз ситуація повністю контрольована Українськими військами. Наші оборонці перебувають у постійній бойовій готовності до миттєвого реагування на будь-які провокаційні дії окупантів на лінії зіткнення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: