В «Оператора ГТС» пояснили причини падіння цін на газ

Читать на русском
Ціна на газ в Україні знизилася до 1860 гривень за тисячу кубометрів в результаті падіння цін на газ в Європі.

Ціна на газ в Україні знизилася до 1860 гривень за тисячу кубометрів в результаті падіння цін на газ в Європі.

Про це повідомив глава компанії «Оператор ГТС України» Сергій Макогон у Facebook.

«Наявність альтернативних маршрутів постачання газу в Україну й вільний імпорт газу в країну гарантує справедливе ціноутворення для споживачів України. Як результат, слідом за зниженням ціни на газ в ЄС ціна на газ в Україні знизилася вже до 1860 грн за тис. кубометрів», – написав Макогон.

За його даними, в останні тижні імпорт газу в Україну стабілізувався на рівні близько 44 млн кубометрів на добу. При цьому після запуску об'єднаної точки й віртуального реверсу з Угорщини з 1 травня, цей напрям став основним маршрутом поставки з часткою практично в 50% від загального обсягу імпорту.

Словаччина опустилася на друге місце – 34%, а Польща значно зросла – до 16%, причому віртуальним реверсом імпортується більше половини від загального обсягу.

У квітні середня ціна імпортного газу для українських підприємств становила $122,55 (3318 грн) за 1 тис. куб. м, що на 20,2% менше, ніж у березні.

Нагадаємо, у квітні середня митна вартість імпортного природного газу становила 122,5459 доларів або 3318,6174 грн за 1 тисячу кубометрів.

Україна імпортувала з Європи за січень-квітень поточного року 3,9 млрд куб. м газу, що на 1,4 куб. м або на 59% більше, ніж за аналогічний період 2019 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: