Призначення Дейтона послом США в Україні: як зміняться відносини двох країн

Читать на русском
Ігар Тишкевичексперт-міжнародник

Президент США Дональд Трамп вніс до Сенату кандидатуру генерал-лейтенанта Кіта Дейтона, який має 40-річний досвід служби в армії, та, ймовірно, буде призначений на посаду надзвичайного і повноважного посла США в Україні. У коментарі «Слово і діло» експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» Українського інституту майбутнього (UIF) Ігар Тишкевич пояснив, чому це не змінить політику Вашингтона щодо Києва.

«Я не раджу прив’язуватися до персоналій, тому що питання не в тому, хто саме буде послом, а в тому, яка політика щодо України визначена у Вашингтоні. Тому, навіть якщо посол дуже лояльний до певної країни, то максимум, що він може зробити, – це певною мірою згладжувати негативні аспекти, які виникають між державами та навпаки. Але загальна державна політика залежить, як у Вашингтоні для себе розуміють, навіщо їм та чи інша країна», – прокоментував Тишкевич.

Стало відомо, хто стане тимчасовим повіреним у справах США в Україні замість ТейлораНовим тимчасовим повіреним у справах США в Україні замість Вільяма Тейлора, який залишить цю посаду в січні, стане його заступниця Крістіна Квін.

На його думку, українська сторона повинна враховувати цей аспект й працювати над тим, яке бачення в США формується щодо України загалом.

«Те, що в Україну можуть призначити військового – це логічно, бо в Україні йде війна, в Україні залишається питання Криму, в Україні є питання мілітаризації Чорного моря та зміна балансу сил у Чорному морі, а також незрозумілою залишається поведінка Туреччини. Окрім того, для України затверджений тактичний план на декілька років, який полягає в тому, щоб здійснювати військову допомогу. Якщо брати до уваги ці конспекти, то військова людина в якості посла буде при нагоді. Це, найімовірніше, показує той рівень, на якому ми зараз перебуваємо, але питання, що від цього співробітництва можна відштовхнутися і піти далі», – резюмував Ігар Тишкевич.

Як відомо, тимчасовою повіреною у справах США в Україні стала заступниця глави місії Сполучених Штатів Америки в Києві Крістіна Квін.

Тимчасовий повірений у справах Сполучених Штатів в Україні Вільям Тейлор залишив свій пост 2 січня 2020 року.

Наприкінці грудня 2019 року Тейлор заявив, що після завершення його дипломатичної місії в Україні його обов'язки виконуватиме його заступник Крістіна Квін. За його словами, вона буде відповідальною за посольство в наступні кілька місяців доти, доки справжній, наступний посол не буде обраний і потім відправлений на затвердження до Сенату.

Як відомо, раніше було призначено нового посла України в США. Ним став Володимир Єльченко, який до цього представляв Україну в ООН.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: