СБУ оприлюднила документи про репресії в СРСР

Читать на русском
Служба безпеки оприлюднила документи з архівів Комітету державної безпеки СРСР, які містять факти терору і репресій проти українців.

Служба безпеки оприлюднила документи з архівів Комітету державної безпеки СРСР, які містять факти терору і репресій проти українців.

Також в них є інформація про долі представників «розстріляного відродження» - духовно-культурного та літературно-художнього покоління 20-х і 30-х років.

  «Жертвами терору 1937-38 років стали понад 260 тисяч українців. Більшість з них були розстріляні. Їхнім сім'ям повідомляли про смерть від інфарктів і серцевих нападів. Була навіть окрема директива - з родичами розстріляних говорити усно, а дату смерті в довідках ставити довільно, в межах 10 років після арешту», - сказано в повідомленні.   В СБУ заявили, що архів публікується з нагоди Дня пам'яті жертв політичних репресій (17 травня). Колекція документів під назвою Приховування правди про жертви Великого Терору містить в собі 32 документи, які містять записки співробітників КДБ, акти про виконання вироків, розписки, тощо. Архів доступний онлайн.

Раніше Баканов перерахував головні напрямки роботи СБУ.

Також нагадаємо, президент Володимир Зеленський вшанував пам'ять жертв політичних репресій.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: