ОГП передав до НАБУ справу про «кооперативну схему» в Харкові

Читать на русском
Колишнє керівництво Офісу генпрокурора вирішило передати до Національного бюро справу про зловживання в Харкові.
Михайло Добкін і Геннадій Кернесфото: УНІАН

Колишній перший заступник генерального прокурора Віктор Каськов передав до Національного антикорупційного бюро кримінальне провадження про так звану «кооперативну схему» в Харкові.

Відповідну постанову він виніс ще 20 листопада 2019 року, повідомляє «Слово і діло».

Вказана справа розслідується за фактом можливої незаконної видачі посадовими особами Харківської міської ради упродовж 2008-2014 років земельних ділянок на території міста Харкова особам понад норми, встановлені ст. 121 Земельного кодексу України. За версією слідства, це відбувалося шляхом реєстрації посередниками обслуговуючих кооперативів за напрямом діяльності житлово-будівельні кооперативи.

У подальшому, члени кооперативів, які нібито потребували поліпшення своїх житлових умов, подавали до Харківської міськради заяви на отримання земельних ділянок для будівництва житла. Також вони організовували розроблення технічної документації, а після отримання державних актів на право власності на земельні ділянки за грошові кошти продавали їх третім особам.

Упродовж 2008-2014 років особами, які не перебували на обліку потребуючих поліпшення житлових умов, з метою незаконного заволодіння земельними ділянками, були створені численні обслуговуючі кооперативи. В подальшому, голови кооперативів зверталися до ХМР та відповідні кооперативи отримували у власність земельні ділянки для будівництва та обслуговування житлової забудови

Водночас у порушення вимог законодавства та статутів кооперативів, частина кооперативів у порушення рішення сесії у зазначений термін будівництво не здійснили, частина інших кооперативів за допомогою удаваних договорів купівлі-продажу та удаваних іпотечних договорів, земельні ділянки відчужили на користь третіх осіб, які не мали жодного відношення до вказаних кооперативів.

Нагадаємо, Генпрокуратура підозрює колишнього нардепа Михайла Добкіна і низку харківських чиновників у шахрайстві і перевищенні службових повноважень. За даними слідства, в результаті «кооперативної схеми», яка діяла в 2008—2010 роках, харківські чиновники на чолі з Добкіним незаконно передали право на 75 га землі в Харкові вартістю понад 240 млн грн.

Верховна рада проголосувала за позбавлення його депутатської недоторканності і притягнення до кримінальної відповідальності, а також схвалила затримання і арешт.

Печерський районний суд Києва ухвалив взяти Добкіна під варту на 60 днів і встановив в якості альтернативи суму застави спочатку в 150 млн грн, а пізніше скоротив її втричі. Соратники Добкіна внесли за нього заставу, він перебуває на волі. Зараз ця справа слухається в суді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: