Сейм Польщі дозволив провести вибори президента поштою

Читать на русском
Польський Сейм в понеділок, 6 квітня, ухвалив проєкт поправок до Виборчого кодексу, який дозволяє провести вибори президента, призначені на 10 травня, поштою.

Польський Сейм в понеділок, 6 квітня, ухвалив проєкт поправок до Виборчого кодексу, який дозволяє провести вибори президента, призначені на 10 травня, поштою.

З пропозицією виступила правляча партія «Закон і справедливість».

Такий захід викликаний турботою про безпеку виборців в період епідемії коронавірусу.

Проти проекту виступили опозиція і, що входить в коаліцію з ЗІС, політичне об'єднання «Порозуменье» ( «Згода») віце-прем'єра Ярослава Говіно. Віце-прем'єр запропонував перенести вибори на два роки і відповідно продовжити повноваження чинного президента Анджея Дуди з п'яти до семи років. Для цього необхідно внести відповідні зміни до Конституції. Опозиція не підтримала цю ініціативу.

За внесення проекту на розгляд Сейму голосували двічі. Перший раз голоси розподілилися порівну. 228 на 228 голосів. До вечора голосування завершилося на користь ЗІС, з результатом 230 - за, 227 - проти. Після цього палата відразу ж почала працювати над ініціативою партії влади і затвердила її через три години.

На всі процедури, пов'язані з ухваленням поправок, піде близько місяця і на підготовку до дистанційного голосування в країні з 30 млн виборців залишиться менше тижня.

10 травня в Польщі повинен пройти перший тур президентських виборів. Якщо ніхто з кандидатів не набере більше 50% голосів, 24 травня відбудеться другий тур за участю двох кандидатів, які набрали більшість голосів.

Нагадаємо, Польща очікує пік захворюваності на коронавірус у травні-червні.

Раніше польський уряд оголосив про низку нових обмежень, які діятимуть із 2 квітня через стрімке поширення коронавірусу в країні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: