Як продовження карантину вдарить по бізнесу?

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж
Олександр Леоновполітолог

Європейська бізнес-асоціація (ЄБА) виступає проти посилення карантинних заходів без державної програми підтримки економіки в період карантину. Президент України Володимир Зеленський, у свою чергу, повідомив про програму кредитних канікул для малого і середнього бізнесу у зв'язку з карантином через коронавірус. У коментарі «Слово і Діло» глава Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко пояснив, що для бізнесу зараз настає не дуже сприятливий період у зв'язку з продовженням карантинного режиму. Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов допустив, що деякий бізнес може і зовсім не відновити діяльність.

Глава Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко зауважив, що продовження карантину – серйозний удар для бізнесу.

«Одна справа, коли карантин триває два тижні, інша – якщо більше. Продовження карантину на місяць може обернутися дуже негативними наслідками для бізнесу. Наскільки негативно? Ситуація стане ясною, коли буде зрозуміло, як йдуть справи з нашими торговельними партнерами», – прокоментував Дорошенко.

За його словами, хороша новина для експортерів в тому, що зерно зараз зростає в ціні. Наприклад, за останній тиждень подорожчало на 7%.

Економіст зазначив, що ті, хто експортують, більше зароблять і більше валюти перерахують до України. Однак для покупців хліба це, звісно, негативно.

Експерт уточнив, що на тлі падіння всіх інших сировинних товарів зерно дорожчає.

Олексій Дорошенко зауважив, що зараз та сама нагода, коли на ситуацію впливає стільки факторів, що в жодній країні світу не можуть дати точного сценарію.

«Податкові канікули, звісно, полегшать долю бізнесу. Але в наступному ключі: бізнес помре менше, але смерть буде масовою», – висловив побоювання глава Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко.

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов пояснив, що не можна ігнорувати ситуацію, з якою зіткнулися в Європі, але з іншого боку – влада реагує реактивно.

Життя після пандемії: що буде з економікою УкраїниПрогнози економічних експертів доволі обережні, оскільки невідомо, скільки триватиме епідемія СOVID-19, але вже зрозуміло, що нас очікують нелегкі часи.

«Ситуацію характеризує вираз «Зараз розберуся як слід і покараю кого попало», – поділився думками експерт.

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» не виключив, що внаслідок продовження карантинних заходів малий бізнес зазнає серйозних економічних потрясінь, тим більше, що збитки вже відчуваються.

«Не виключено, що значна частина малого бізнесу просто не зможе піднятися, а сотні тисяч людей опиняться на вулиці», – констатував Олександр Леонов.

«Слово і Діло» пропонує подивитися особливості останніх криз в Україні – в 1998, 2008 і 2014 роках.

Також «Слово і Діло» зібрало прогнози експертів про те, що буде з економікою України після закінчення карантину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: