Що буде з цінами на продукти в період коронавірусу?

Читать на русском
Ярослав Жалілоекономіст

Роздрібна сфера в Україні розвинена досить потужно. Ніяких проблем із забезпеченням продовольством населення немає і бути не повинно. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

«Дефіциту продуктів бути не повинно, але, звісно, над всім потрібно працювати. Що лежить на прилавках? Аграрна продукція, яку аграрії повинні зробити, обробити і направити до магазинів. Також продукція харчової промисловості з різних виробництв. Якщо забезпечена робота виробництв і транспортна логістика, проблем не буде», – зауважив економіст.

Ярослав Жаліло припустив, що карантинні заходи можуть позначитися на деяких імпортних продуктах, але не критично. Тим більше, імпортний товар в Україні передусім не продовольчий, зазначив він.

«Звичайно, зараз може бути ускладнений процес імпорту. Країни, які постраждали від коронаіврусу, обмежуються, намагаються себе забезпечити, є логістичні проблеми. Але це невелика частина на ринку. Глобально на ситуацію це не вплине», – пояснив Жаліло.

Президент Центру антикризових досліджень зазначив, що більш нестабільна ситуація з цінами на продукти.

Харчі додому: служби доставки в період карантину не справляються з попитомМи провели експеримент і спробували зробити онлайн-замовлення продуктів у різних супермаркетах Києва. Ось, що з цього вийшло.

Економіст вказав на те, що гривня знецінюється, а виробники повинні закладати всі ризики, щоб відновлювати свої обігові ресурси. Крім того, є велика невизначеність щодо ситуації, спекуляції навколо запровадження надзвичайного стану.

Ярослав Жаліло припустив, що виробники будуть змушені дещо підвищувати ціни.

«На скільки? Чи буде це збігатися з низькою купівельною спроможністю людей? Локально підвищення цін буде, але повально по харчових товарах – все-таки ні. Невелике зростання окремих товарних категорій буде, інфляція буде вища за минулорічну з об'єктивних причин. Однак сьогодні ніхто не може визначити сценарій розвитку на рік. Тому є завищені курсові та інфляційні очікування, що вплине на ціни. У нинішніх умовах держава повинна проводити антимонопольний контроль», – прокоментував президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

«Слово і Діло» вирішило розібратися, наскільки доступна онлайн-доставка з супермаркетів під час карантину і скільки доведеться чекати, щоб отримати продукти від того чи іншого рітейлера.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світу – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: